DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt hiszem, hiú remény lett volna tőlem, hogy azt várjam a képviselő úrtól, hogy változtat a hangján, hangvitelén, hisz az elmúlt években ehhez már hozzászoktunk, hogy tele túlzással és fantasztikus jelzőkkel látja el interpellációját.
Tisztelt Képviselő Úr! Abban természetesen egyetértek önnel, hogy valóban a társadalmi rendre, a demokráciára a bűnözés és különösen a szervezett bűnözés óriási veszélyeket rejt, és gyakorlatilag ez jelenti talán a legnagyobb veszélyt. Ugyanakkor cáfolom azt, hogy a kormány ne ismerte volna fel azt a helyzetet, ami gyakorlatilag a rendszerváltással következett be; cáfolom azt, hogy a rendőrség ne tudná felvenni a harcot a szervezett bűnözéssel.
A képviselő úrnak nyilvánvalóan elkerülte a figyelmét az elmúlt évek törvénykezési munkája, illetve természetesen nemcsak a parlament munkája, hanem az alacsonyabb szintű kormány-, illetve miniszteri rendeletek sora, amely mind-mind azt a célt szolgálta, hogy pontosan azt a gazdasági bázist szűkítse, amely alapján a szervezett bűnözés él és virul.
Ugyanakkor pedig oly sokszor volt már szó ebben a Házban a rendőrség középtávú fejlesztési programjáról, ami már elkezdődött, ami szintén azt a célt szolgálja, hogy a rendőrség mind személyi állományát tekintve, mind technikáját tekintve hatásosabban tudja felvenni a versenyt a bűnözőkkel.
Tisztelt Képviselő Úr! Tagadhatatlan, hogy a határok nyitottak Magyarországon; azt hiszem, hogy minden egyes európai országban nyitottak a határok. (Dr. Homoki János: Mennyire?) Nem olyan negatív felhanggal nyitottak, mint ahogyan ön ezt állítja, és bizony, ahogy egyetlenegy ország sem mondhatja el magáról, hogy a szervezett bűnözés és a nemzetközi bűnözés az ő országából száműzésre került, így sajnos ezt mi sem tudjuk elmondani.
Azzal a ténymegállapításával, hogy sokszor a tű megtalálásához hasonlítja a nyomozási munkát és a nehézséget, ezzel természetesen egyetértek. (Dr. Homoki János közbeszólása.) De hát, tisztelt képviselő úr, akkor valóban Tonhauser úrnak is igaza van - akkor őneki adok igazat, nem önnek adok igazat. (Derültség.) Elnézést, hogy önnek adtam igazat... (Derültség.) Szóval tény az, a szervezett bűnözés valóban nem úgy működik, hogy két tanút visznek magukkal, utána pedig a rendőrségnek elmondják, hogyan szervezték meg a bűnelkövetést. Valóban roppant nehéz munkája van a rendőrségnek, és néha még ez a hasonlat is megáll, hogy a szénakazalban keresik a tűt.
Pontosan a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb munka érdekében jött létre a Központi Bűnüldözési Igazgatóság, jöttek létre a megyei rendőrkapitányságokon a szervezett bűnözéssel foglalkozó szolgálatok, amelyek bizony számos eredményt fel tudnak mutatni ezen a területen.
Ugyanakkor pedig a korrupció természetesen megint csak létező jelenség, társadalmunk minden pontján létező jelenség. De amit a törvénykezési munkával kapcsolatban elmondtam, ami a szervezett bűnözés elleni fellépést szolgálja, ugyanez a korrupcióval szembeni fellépésről is elmondható. (Folyamatos zaj.)
Arra a kérdésére, hogy mi áll a kormányzat érdekében: tisztelt képviselő úr, azt hiszem, ez teljesen egyértelmű. Nincs olyan kormányzat, legalábbis egy demokratikus kormányzat, amelynek ne az lenne az érdeke, hogy a szervezett bűnözést minél szűkebb területre szorítsa.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir