DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Bár remélem, a lelkisegély-telefonszolgálatoknak nem sok közük van a privatizációhoz, azért köszönöm, ha válaszol a kérdésemre.
A lelkisegély-telefonszolgálatok működése rendkívül nagy jelentőségű, hiszen nagyon sok ember számára az utolsó szalmaszálat jelenti lelki válsághelyzetben. Nagyon sok esetben ilyen telefonbeszélgetés jelenti az öngyilkosság előtti utolsó kapcsolatot a világgal. A szolgálat lelkes, az esetek többségében önkéntes munkatársaival való beszélgetés csökkenti a telefonáló végső kétségbeesését, így megakadályozható számtalan öngyilkossági kísérlet.
Most veszélybe kerültek ezek a telefonszolgálatok. A Matáv értesítést küldött az eddig ingyenes vagy kedvezményes telefonvonallal rendelkező szolgáltatásoknak, hogy 1998. június 30-tól már nem tudják biztosítani a korábbi telefonvonalakat, ha pedig ingyenesen hívható zöld számmá alakítják át, akkor a hívott félnek fizetnie kell a díjat.
Ma e telefonszolgálatok finanszírozása megoldatlan. Természetesen nem gondolom, hogy a piacgazdaságban a Matáv feladata lenne ennek a kérdésnek a megoldása, és nagyon szép, hogy mégis komoly lépéseket tett.
Azt hiszem, további részletes indoklást nem igényel, hogy miért alapvetően fontos a lelkisegély-telefonszolgálatok működése. Dr. Gönczöl Katalin, az emberi és állampolgári jogok biztosa külön felhívta erre a figyelmet az öngyilkosságokról készített jelentésében. Már egy-két öngyilkosságot megkísérelt, és ezt követően gyakran napokig, esetleg hetekig tartó intenzív kezelést igénylő ember kórházi ellátási költségéből fedezhető volna egy-egy telefonszolgálat költsége.
A Matáv felajánlotta, hogy a zöldszám-szolgáltatás egyszeri belépési díját elengedi, sőt alapítványánál pályázni lehet a finanszírozásra, de sajnos ez nem oldja meg a telefonszolgálatok folyamatos működtetését.
Kérem, miniszter asszony, válaszoljon arra, mit fog tenni a kormány annak érdekében, hogy 1998. július 1-jétől ne szűnjenek meg az ingyenes lelkisegély-telefonszolgálatok; és hozzáteszem: mit fog tenni annak érdekében, hogy hosszú távon működésük finanszírozható legyen?
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir