MOLNÁR GYULA

Full text search

MOLNÁR GYULA
MOLNÁR GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Igen tisztelt Miniszter Úr! A kormány '96 márciusában, azaz kettő évvel ezelőtt egy határozatban döntött arról, hogy az 1 milliárd márkás német hitelből 30 millió márkát, azaz körülbelül 3 milliárd forintot különít el a lakóépület-állomány energiatakarékossá való felújítására.
(15.40)
Ez becslések szerint körülbelül ötezer panellakás vagy ilyen típusú lakás részleges vagy teljes felújítását teszi lehetővé. Mint tudjuk, Magyarország lakosságának egyötöde él ilyen típusú lakásokban. Ezeknek az állapota jelenleg talán megfelelőnek mondható, de a tömeges felújításuk a közeljövőben elkerülhetetlenné válik.
A kormánydöntés szerint a banki kamat kétharmadát az állami költségvetés vállalja át, egyharmadát pedig a hitelfelvevőnek kell vállalni, ez körülbelül jelenleg 9-10 százalékot jelent.
A lakosság jelenlegi pénzügyi lehetőségei mellett, tisztelettel kérdezem a pénzügyminiszter urat, lesz-e, van-e fizetőképes kereslet, ha figyelembe vesszük a futamidőt, figyelembe vesszük azt, hogy körülbelül 800 ezer-egymillió forint a teljes felújítás, körülbelül 4-600 ezer forint a részleges felújítás, ami azt jelenti, hogy 8-10 ezer forint terhet jelent egy-egy hiteligénylőnek ennek a hitelnek az igénybevétele. Tehát van-e hitelképes, van-e fizetőképes kereslet erre a hitelformára, ez kérdésessé teheti-e esetlegesen hosszú távon a hitel hozzáférhetőségét? Ezek alapján kérdezem, hogy az elmúlt két év tapasztalatai szerint a hitelkonstrukció igénybevétele területén mik a személyes tapasztalatai, mennyien használták fel ezt a hitelt, és milyen további igények vetődtek fel, mik a lehetőségek ezen a területen.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir