DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés ma befejezi munkáját annak ellenére, hogy a Független Kisgazdapárt mindent elkövetett annak érdekében, hogy a Ház dolgozzon tovább, egészen az országgyűlési képviselő-választásokig. Rendkívül fontos erre rámutatni, hiszen a Független Kisgazdapárt megítélése szerint a kormány sikerpropagandájával szemben a valóság az, hogy az ország válsághelyzetben van, az élet szinte minden területére kiterjedő válságot kellene kezelnünk. Ebben a helyzetben a kormányt felügyelet nélkül hagyni, az Országgyűlés irányító tevékenysége nélkül hagyni egész egyszerűen nem lehetne.
Hogy mennyire helyes az a megállapítás, hogy komoly veszélyeket rejt magában a kormánynak hónapokra ellenőrzés nélkül hagyása, hadd hivatkozzam arra, hogy ez a kormány kis híján belerángatta ezt az országot egy olyan helyzetbe Bős-Nagymaros kapcsán, amely a korábban kifizetett 360 milliárd forinttal együtt - figyelemmel az újabb beruházás durván 600 milliárdos kihatásaira - közel egyezer milliárd forintot jelent összesen ennek az országnak.
(11.10)
Úgy gondolom, hogy olyan kérdések maradnak most rendezetlenek a Ház nyugalomra vonulása következtében, mint a közüzemi díjhátralék elengedésének a kérdései. A Független Kisgazdapárt felhívja arra a figyelmet, hogy az ország szempontjából tragikusnak minősíti azt a helyzetet, hogy úgy megy el a Ház most, abbahagyván a munkáját, hogy olyan kérdéseket hagyott rendezetlenül, mint a közüzemi díjhátralék kérdése.
Kérem, nem lehet elsiklani afölött, hogy itt van 800 ezer lakás, benne 2 millió 500 ezer állampolgárral, akiket ez a kérdés közelről érint, hiszen Damoklész kardjaként függ a fejük fölött a kilakoltatás réme; van 650 ezer olyan távfűtéses lakás, amelyben 2 millió 300 ezer ember él! És csak hogy egy megoldást javasoljak, akár ha nonprofit vállalattá alakítanánk át ezeket a lakásokat (Sic!), ha megszűnne a távhőszolgáltatás nyereségérdekeltsége, és helyette ki lehetne alakítani annak közhasznú vállalattá való átalakítását, már megszűnhetne az adótartalma. Emlékeztetem önöket arra, hogy korábban, éppen azért, mert egy rendkívül környezetkímélő fűtésről van szó, kétharmados állami dotációban részesült - ezt megszüntették, utána 6 százalék áfát, majd 10 százalék áfát, ezt követően 12 százalék áfát szabtak ki. Ezeket a kérdéseket kellene most a hátralévő időben megvitatni; és terítékre hozhatnánk a 80 ezer OTP-öröklakás kérdését is, ahol ugyancsak 300 ezer ember sorsa lesz a jövő kérdése. A Független Kisgazdapárt megítélése szerint az eddigi kormányzati intézkedések nem elégségesek.
Tehát a mi megítélésünk szerint elfogadhatatlan, hogy ez a kormány hónapokra ellenőrzés nélkül maradjon. Egy ilyen kormányt nemhogy hosszú hónapokra, de napokra sem lehetne ellenőrzés nélkül hagyni! Ezért a Független Kisgazdapártnak az az álláspontja, függetlenül attól, hogy a mostani felszólalásom ennek a kormánynak a búcsúztatását is jelenti egyben (Derültség és közbeszólások a kormánypárti padsorokból.), és azt a jókívánságot, hogy többet ezzel a kormánnyal Magyarország ne legyen kénytelen találkozni, sem a parlamentben, sem az ország vezetésében egyébként sem, de úgy gondolom, most viszont a Háznak tovább kellene dolgoznia - fontolják meg ismét! A Kisgazdapárt kész dolgozni az ország érdekében. (Zaj.)
Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir