DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt napirend előtti felszólalásában az ország ma legfontosabb kérdéséről, a bős-nagymarosi kérdésről kívánom a Független Kisgazdapárt álláspontját kifejteni. És miután az ellenzéki oldalon több párt is kifogásolja a keretmegállapodást, ezért legyen szabad külön is hangsúlyoznom, hogy a Független Kisgazdapárt - a kormányzati oldalon a kisebbik kormányzó párt által felvetett megoldástól eltérően - nem csupán azt kifogásolja, hogy nincs beterjesztve hatásvizsgálat a keretmegállapodás mellé - mert hiszen hatásvizsgálatot én évek óta követelek a Független Kisgazdapárt nevében, miután az 1987. évi XI. törvény, tehát a jogalkotásról szóló törvény egyebekben ezt, ha nem vette volna észre a kisebbik kormányzó párt, előírta, csak eddig a kormányzó oldal nem volt hajlandó teljesíteni ezt a törvényi előírást -, hanem a Független Kisgazdapárt álláspontja Bős-Nagymaros ügyében az, hogy mi elutasítjuk a gátat; mi a Dunát követeljük, a Dunánkhoz ragaszkodunk.
A Független Kisgazdapárt emellett természetesen még formáljogi okokra hivatkozással is elutasítja a keretmegállapodást, mert a Magyar Köztársaság Országgyűlésének külön felhatalmazása nélkül nem volt jogi lehetősége a tárgyalóküldöttségnek ilyen keretmegállapodást kötni.
Kérem, hogy az ország lakossága lássa, miről van szó: eddig 360 milliárd forint körüli összegbe került a gát Magyarországnak, pontosabban az, hogy legyen valami szörnyűség itt Magyarországon, amiről nem lehet tudni, hogy milyen következményeket fog még okozni. Sajnálatos, hogy a miniszterelnök úr többszöri felkérésem dacára sem tudta pontosan megmondani, hogy mennyi kára keletkezett az országnak ebből az eddigi eljárásból. De a '77-es szerződés következménye még a 360 milliárd forint elúszásán túlmenően az is, hogy nincs Dunánk, tönkretették a Szigetközt, tönkretették a színmagyar Csallóközt, egyoldalúan megváltoztatták az országhatárt.
Engedjék megjegyeznem, hogy többek véleménye szerint nem árt, ha itt felolvasom a büntető törvénykönyv 144. §-ának (1) bekezdését, amely közismert néven a hazaárulás bűntettéről szól, hogy milyen tényállás mellett kell azt megállapítani: "Az a magyar állampolgár, aki abból a célból, hogy a Magyar Köztársaság függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse, külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel, vagy tart fenn, bűntettet követ el, és 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Kérem, én nem kívánok azzal a kérdéssel foglalkozni, amit itt többen felvetettek, hogy mennyiben hozható összefüggésbe a büntető törvénykönyvvel kapcsolatos tényálladéki elem Horn Gyula, Kovács László vagy akár Nemcsók államtitkár úr tevékenységével is, de arra kérném az igen tisztelt állampolgárokat, olvassák el ezt a törvényi tényállást, vessék össze azzal a tevékenységgel, hogy nemcsak a felsorolt károk értek minket, hanem még tovább csonkították ezzel a megállapodással a már egyébként is rendkívül megcsonkított országunk területét.
Úgy gondolom, ha ehhez hozzávesszük, hogy nekünk nem egy dunaszauruszt, hanem két dunaszauruszt kell felépítenünk, és nem tudjuk a második dunaszaurusz felépítésének pontos költségeit - mint ahogy az első befejezését sem tudjuk -, itt tenger sok pénz megy el, amiből rengeteg lakást, utat és olyan (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) fejlesztést lehetett volna elérni, ami az ország javára szolgál.
Ezért ellenezzük mi a (Az elnök ismét jelzi az időkeret lejártát.) pénz kidobását, ahelyett, hogy azt az ország javára fordítanánk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt, a Fidesz és az MDF padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir