DR. GOMBOS ANDRÁS

Full text search

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Több képviselőtársammal közösen beszéltünk az állatvédelmi bírságról, az állatvédelmi hozzájárulásról. Tehát az anyagi alapjait próbáltuk megteremteni - és a bizottságban ebben támogattak bennünket - a különböző szakhatósági, valamint szakigazgatási szervek működéséhez.
Ugyanakkor az államigazgatási eljárásról szóló törvény, valamint a törvényalkotásról szóló törvény természetesen a felmenő rendszert, a fellebbezési rendszert és a felügyeleti jogi rendszert is mind előírja, és ezt nekünk is biztosítanunk kell. Az eddig benyújtott módosító indítványok állatvédelmi bírságban gondolkoznak, tehát aki valamilyen állatvédelmi törvényt vagy jogszabályt megszegett, az igenis állatvédelmi bírsággal sújtandó. De ezen túlmenően szerettük volna szigorítani ezt a szabályozást, hogy nemcsak anyagi szankcióval, hanem egyéb más, akár - ha tetszik - büntető törvénykönyvi szankcióval is sújtsuk azokat az állampolgárokat, akik súlyosan megszegik ezeket a szigorú állatvédelmi törvényeket. Mert hiszen - mint azt többen kifejtettük az általános vitában - csak így tudunk megfelelő európai színvonalú és világszínvonalú állatvédelmi törvényt alkotni.
Ezért a tegnapi ülésen a mezőgazdasági bizottság egy olyan módosító indítványt terjesztett elő, amely egy új 43. §-sal egészítené ki ezt a törvényt, amely az ügyészt is bevonná e szankciórendszerbe és az eljárási rendbe, és az ügyésznek igenis joga van arra, hogy a büntető törvénykönyv passzusait alkalmazza, tehát adott súlyos esetben indítványozzon büntetőeljárást. Úgy gondolom, ennek nagyon fontos visszatartó ereje kell hogy legyen az elkövetkezendő időben. Természetesen az ügyésznek ezen túlmenően más jogosítványt is szeretnénk biztosítani: mégpedig azt, hogy azoknak szakigazgatási és szakhatósági szerveknek, amely szakhatóságok adott esetben eljárnak ezek engedélyezési, felügyeleti rendszerében, a közigazgatási hivatalokon túlmenően igenis legyen meg a törvényes felügyelete. Ez a 43. § ezt a kérdést próbálja kezelni.
Kérem a kormányt, illetve az előterjesztőt, hogy szíveskedjen a bizottság e módosító indítványát támogatni. Úgy gondolom, hogy ez a törvény ezáltal még stabilabban fog állni a talajon.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir