DR. HÁZAS JÓZSEF

Full text search

DR. HÁZAS JÓZSEF
DR. HÁZAS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az állatvédelmi törvényhez benyújtott módosító javaslatok nagy száma - több mint 300 - azt bizonyítja, hogy élénk társadalmi érdeklődés kíséri ezt a vitát. A hosszú előkészítés ellenére még mindig maradtak olyan vitás kérdések, különösen az állatkísérletekkel, az állatkísérletek engedélyeztetésének eljárásával kapcsolatban - ezeket tárgyaljuk ebben a szakaszban -, amelyeket valamilyen módon fel kell oldani.
Örömünkre szolgált, hogy képviselőtársaimmal beadott sok módosító javaslatunk közül nagyon sokat elfogadott az előterjesztő, mégis voltak olyan javaslatok, amelyeket nem tudott kezelni, és ezért a kormányhoz kellett fordulni.
A kormány múlt csütörtöki ülésén foglalkozott ezzel a kérdéssel, és egy új hatósági rendszerben tudott megállapodni, pontosabban az előterjesztővel meg tudtunk állapodni mi, a bizottságok képviselői. Ez az új hatósági rendszer háromszintű engedélyeztetést tesz lehetővé az állat-egészségügyi hatóság, a természetvédelmi hatóság és a jegyző együttes tevékenysége alapján. Azért szólok itt róla, mert ez az eredeti módosító javaslatokban nem jelent meg, de a bizottsági módosító javaslatokban szerepel. Örömömre szolgál az is, amit Kertész doktor mondott, hogy a kísérleti célra felhasználható állatoknak a köre is bővülhetett ilyen szempontból.
A problémánk ennek ellenére az, és vitánk van a kormánnyal abban, hogy az anyagi alapjait e hatósági rendszernek ugyan meg kívánja teremteni, de véleményünk szerint és véleményem szerint is ez elégtelen. Ezért beadunk, pontosabban beadtunk egy olyan módosító indítványt, amely ennek a rendszernek a biztosítására szolgál. Nevezetesen, hogy állatvédelmi hozzájárulást szeretnénk létrehozni - itt az előbb is elhangzott már ez. Az állatvédelmi hozzájárulás bizonyos luxus termékekre és bizonyos egyéb termékekre kivethető lenne olyan esetben, amelynek az előkészítéséhez vagy kísérleteihez felhasználják az állatokat.
Nem értjük, hogy miért ilyen merev a kormány ebben a kérdésben, tekintettel arra, hogy a környezetvédelmi törvénycsomagban már szerepel ilyen konstrukció, létrehoztuk azóta a környezetvédelmi termékdíjak rendszerét is. Nem tartjuk ezt egy olyan óriási dolognak, és nincs is akkora bevételre szükség a kormány egy szűk körben egy kormányrendelettel megoldhatná ezt a problémát.
Köszönöm szépen, ebben a szakaszban csak ennyit szeretnék mondani.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir