NAGYIVÁNYI ZOLTÁN

Full text search

NAGYIVÁNYI ZOLTÁN
NAGYIVÁNYI ZOLTÁN (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Ebben a vitaszakaszban két dologról szeretnék említést tenni. Az egyik az állatkísérletek tilalma a szépítőszerek használatával kapcsolatosan. Ezzel kapcsolatban három rövid gondolatot szeretnék elmondani. Az egyik, hogy az európai jogrend sem tiltja, a legszigorúbb angol állatvédelmi törvény sem tiltja az állatkísérleteket egyes kozmetikai cikkek használatát illetően. Ez más szempontból is aggályokat vet fel, egyfelől alkotmányos jogot is, amely talán úgy fogalmazható meg a legegyszerűbben, hogy a vállalkozás és a kísérlet szabadsága. A kísérleti szabadság úgy jön be a képbe, hogy bizonyos kozmetikai cikkek hatásának vizsgálatában, bár a világon és Magyarországon is egyre inkább terjed az alternatív módszerek alkalmazása, sok esetben ezek nem tudják pótolni az állatkísérleteket. Ugyanakkor a jelenlegi jogrendünkben is van a Népjóléti Minisztériumnak egy olyan lehetősége, hogy egyes kozmetikai szerek toxicitása vagy ártalmatlansága bizonyítása céljából előírhatja a kísérletet a forgalmazónak. Ezek is többségében állatkísérleteken bizonyíthatók. Elsősorban bőrirritáció vagy a szemre gyakorolt hatás alapján állíthatók elő azok a dokumentumok, amelyek alapján egyes szépítőszerek forgalomba hozhatók.
A másik téma egy kicsit bonyolultabb: a kísérletek engedélyezésének a szabályozása. A törvényben szó van az állatvédelmi és kísérleti bizottság jogállásáról és hatásköréről. A bizottságnak a jogrendszerünkben elfoglalt helye, az általuk kibocsátott engedély formája a törvényjavaslatban nem került megfogalmazásra. A munkahelyi állatkísérleti bizottság, melynek részben laikus tagjai vannak, jogosult az állatkísérletek végzésére engedélyt adni. Az engedély iránti kérelem elutasítása ellen jogorvoslati lehetőségként az OÁKB ellen benyújtott kifogásnak van helye. A javaslat ilyen formája alkotmányossági aggályokat vet fel a következők szerint: köztársaságunk alkotmányának 57. § (5) bekezdése úgy szól: "...mindenkori jogorvoslattal élhet az olyan bírósági, közigazgatási és más hatósági döntés ellen, amely a jogát vagy a jogos érdekét sérti. A jogorvoslati jogot a jogviták ésszerű időn belüli elbírálásának érdekében, azzal arányosan a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával elfogadott törvény korlátozhatja."
A beterjesztett törvényjavaslat szerint az állatkísérlet végzésére feljogosító engedély kiadására jogosult munkahelyi állatkísérleti bizottság döntése ellen ugyan van helye kifogásnak, melyet a bizottság által elfogadott módosító indítványt figyelembe véve időbeni korlátozás nélkül az OÁKB jogosult elbírálni, az OÁKB ezen döntése elleni jogorvoslati lehetőség azonban nem került szabályozásra. A munkahelyi állatkísérleti bizottság és az OÁKB sem tekinthető közigazgatási szervezetnek. Az a javaslatunk, amely az állatkísérletek engedélyezési eljárására vonatkozóan a jelen törvényben rögzített eltérésekkel az államigazgatási eljárásról szóló törvény rendelkezésének alkalmazását írta volna elő, nem kapott támogatást sem az előterjesztő, sem a bizottság részéről. A jogorvoslati lehetőség hiánya - különösen egy olyan testületi döntés ellen, mely sem hatóságnak, sem közigazgatási szervnek nem minősíthető - messzemenően sérti az állampolgárok alkotmányban biztosított jogait.
A 322. számú javaslat - persze, ez a jelenlegi vitaszakaszon túlmutat, de a módosító indítványunk a szerkezeten végigmegy -, mely az állatkísérletek engedélyezési eljárásra az államigazgatási eljárási törvény rendelkezésének alkalmazását írta elő, szintén nem nyert támogatást, de az alkotmányossági aggályok, úgy érzem, itt is helytállóak.
Elnök úr, köszönöm a megszólalási lehetőséget és önöknek a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir