DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan hiánypótló törvénytervezet fekszik a tisztelt Ház előtt, amelyet már rég be kellett volna nyújtani a mezőgazdasági kormányzatnak, és hogy nem nyújtotta be, az felbecsülhetetlen károkat okozott eddig is a magyar mezőgazdaságnak.
Legyen szabad arra utalnom, hogy az ország négyötöde vidéki, és ez a négyötöde az országnak ezer szállal kötődik, kapcsolódik a mezőgazdasághoz. Egyebekben a tisztelt Ház figyelmét felhívom arra a tényre is, hogy Magyarország mezőgazdasági ország, és még hosszú ideig az is marad. Ezért én úgy hiszem, mindenki számára szembeötlő kell hogy legyen, hogy van itt mindenfajta érdekvédelem Magyarországon, csak éppen mezőgazdasági nincsen, tehát az ország legnagyobb, legelhagyatottabb része: a mezőgazdaságban foglalkoztatottak és a mezőgazdaságból élők nem rendelkeznek érdekképviselettel.
Ezért nyújtottam be a 39 paragrafusból álló törvényjavaslatot, amelynek a lényege az, hogy bizonyos kormányzati intézkedés által elrendelten, de alulról építkező módon egy olyan érdekképviseletet hozzunk létre, amelynek három fokozata van, nevezetesen: egyrészt az önkormányzati hatáskörrel rendelkező községi, városi érdekképviseleti szervezet; továbbá a megyei érdekképviseleti szervezet; míg legfelső fokon pedig az országos érdekképviseleti szervezet áll. A mezőgazdasági érdekképviseleti szervek nemcsak érdekképviseleti és érdekvédelmi, hanem hatósági feladatokat is ellátnak, hiszen a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatban számos hatósági feladat is felmerülhet. Hadd utaljak arra, hogy az általános indokolásból kitűnően a privatizációs és egyéb elhibázott politikai döntések sorozata éppen a mezőgazdasággal foglalkozók széles körét hozta kilátástalan szociális helyzetbe. A torz piaci viszonyok, a feketegazdaság miatt sokan még az élethivatásuk felhagyására is rákényszerültek.
A mezőgazdaság, és ezzel egyidejűleg a vidék szociális, kulturális és egészségügyi helyzete katasztrofálissá vált, ezért a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint nem lehet késlekedni a mezőgazdasági érdekképviselet újraalakításával, hiszen már 1896-ban a gazdakörök látták el ezt a feladatot. A Független Kisgazdapárt tagjai valamikor téglajegyek vásárlásával segítették a Gazdaszövetséget, majd emlékeztetem önöket Nagyatádi Szabó Istvánnak, a Független Kisgazdapárt alapítójának ezzel kapcsolatos törvényjavaslatára, amelyet elfogadott a Ház, és végül Kiss Sándorra, a kisgazda parasztvezérre, akinek az érdekképviseleti törvénye hosszú ideig meghatározó volt Magyarországon.
(17.00)
Sajnálatos, hogy ahogy a II. világháborút követően a bolsevista hatalom szétverte a Független Kisgazdapártot, szétverte a mezőgazdasági érdekképviseletet is. Ezért tehát az érdekképviseletet újra kell alakítani, hiszen a magyar mezőgazdaság válságban van, de ebből a válságból csak társadalmi összefogással képes kiemelkedni.
A társadalmi összefogás egyik legfontosabb összetevője a népszuverenitás intézményéből következően azon feltételek megteremtése, amelyek lehetővé teszik, hogy az állampolgárok, a mezőgazdasági népesség széles rétegei az őket legközelebbről érintő kérdésekben érvényesíteni tudják álláspontjukat.
Emlékeztetném a Metész-tüntetésre önöket… (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Elnök úr, még öt percre sem ugrott az óra, már csörögni tetszett, de befejezem. (Derültség.) Hogy megnyugtassam elnök urat: ezt az érdekvédelmi törvényt a Háznak el kell fogadnia, hiszen alapvető érdeke a magyar társadalomnak.
Köszönöm elnök úr nagyvonalú türelmét. (Taps az FKGP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir