KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon köszönöm a kérdést, és szeretném rögtön nem kis büszkeséggel elmondani, hogy az a közlekedéspolitika, amelyen '90 óta éveken keresztül dolgozott a parlament, és '94 végén e kormányzati ciklusban elfogadott, igen jelentősen javított közútjaink közlekedésbiztonságán. 1970-ben alig egymillió gépjármű közlekedett az utakon, ma több mint háromszor annyi, mégis ma a balesetek száma a halálos balesetek számát tekintve kevesebb, mint 1970-ben, és a súlyos balesetek száma az 1970-es színvonalon van. Fele annyi a halálos balesetek száma, mint 1990-ben, ami a magyar közlekedés legszomorúbb esztendeje volt.
Ez nagymértékben annak köszönhető, hogy a közlekedéspolitikának megfelelően nagyon sok városelkerülő út, autópálya és igen sok úthálózati bővítés történt a biztonságos közlekedés érdekében. Ezt a programot folytatni is fogjuk, hiszen a következő négy esztendőben mintegy huszonöt további városelkerülő utat építünk, és körülbelül húsz helyen történik sávbővítés harmadik vagy negyedik sávban. Többek között a 44-es számú főút Békés megyei szakaszát is korszerűsítjük; a több mint egymilliárd forintos beruházás Phare-támogatással és EIB-hitellel fog megvalósulni.
A három sávvá alakításnak azonban az a szakmai feltétele - és ezért van az, hogy bizonyos területeken nem élünk vele, és nyilván a források hiánya miatt is -, hogy akkor érdemes az úgynevezett előzősávokat kiépíteni, ha mintegy 8-10 ezer gépjárműegység/nap forgalmat tud az az útvonal fölmutatni.
(16.10)
Sajnos még az ilyen utakon is csak korlátozott számban tudunk harmadik sávot építeni.
Visszatérve tehát a Békés megyei utakra, akár a 4-es, akár a 44-es utakra vonatkozóan akkor és olyan helyen történik a háromsávosítás, ahol a 8-10 ezer járműegységet el fogja érni az út.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir