DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Immár hosszú ideje mindannyian tanúi lehetünk az Egészségbiztosítási Pénztár és Önkormányzat évek óta tartó agóniájának.
A Független Kisgazdapárt számtalan alkalommal jelezte, hogy az egészségbiztosítás gazdálkodásában, sajátos irányítási, ellenőrzési rendszerében számottevő hiányosságok vannak, amelyek megoldása nem tűr halasztást. A kormányzat bizalmat szavazott az új vezetésnek. Ezzel párhuzamosan a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan 1996-ban, de '97-ben is tisztességes összegű pótköltségvetéssel kellett megtámogatni a pénztár tevékenységét.
Már most, február elején nyilvánvalóvá vált, hogy több mint havi négymilliárdos veszteséggel kell számolnia az önkormányzatnak. Könnyű belátni, hogy már az 1998. évi pótköltségvetésre is szükség lesz, miközben az intézmény kintlévősége a tavalyi év végén 240-250 milliárd forint között volt. Az átgondolatlan alultervezettség és a megkérdőjelezhető hozzáértés, az egészségügy évek óta húzódó nyomasztó, csődközeli helyzete, az egyre alacsonyabb színvonalú ellátás, továbbá a megalázó bérezés követeli meg év végére a minimum 50-60 milliárdos pótköltségvetés biztosítását.
Elmondhatjuk, hogy az egészségügyben győzött a kommunizmus. Itt a dolgozóknak a hivatástudatból, a szakma szeretetéből kell megélniük, mert anyagi megbecsülésük az európai szinthez képest fényévnyi távolságra van. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete és az Orvosi Kamara már most, év elején pótköltségvetést követel a katasztrófahelyzet enyhítésére sztrájkok kilátásba helyezésével. A vidéki fogászati és szakellátási rendszert az összeomlás fenyegeti. (Rövid szünetet tart. - Urbán Árpád: Ajjaj! Kettőt hajtottál!)
Az Állami Számvevőszék tavaly októberben kiadott T/4920/1. számú jelentéséből idézni és felsorolni is képtelenség a gazdálkodás folyamatában elkövetett törvénysértéseket. Szinte minden fejezetben, ismétlődően többször is kihangsúlyozásra került az önkormányzati felelősség ténye. Az Országos Egészségbiztosítási Önkormányzat úgynevezett tételes reagálása semmilyen vonatkozásban sem cáfolta, csupán magyarázattal és több észrevétellel kívánja tompítani a számvevőszéki megállapításokat.
Mindezek ellenére úgy az OEP vonatkozásában, mint a megyei pénztárak tekintetében, ez utóbbiakon belül különösen a Fővárosi Egészségbiztosítási Pénztár gazdálkodását illetően a szabályozatlanságból, a saját zseb irányába történő úgynevezett félreértelmezésekből, könyvelési, számviteli tévedésekből, a semmire sem jó vagy semmire sem használható tanácsadói szolgáltatások finanszírozásából, a több mint nyolchavi bérezésnek megfelelő jutalmazásokra kifizetett összegekből adódóan valósult meg a többmilliárdos károkozás ténye. A nyolchavi bér önmaga csak 800 millió forintot tett ki.
Azon túl, hogy az adófizető polgárokat súlyosan károsítja, különösen az ország egészségügyi ellátottságának színvonalát sújtja, ez a legszűkebben számolt 8-9 milliárd forint biztosítaná a jobb kórházi ellátást, a gyógyszerárak csökkentését, a szervátültetési műtétek költségeinek finanszírozhatóságát, az egészségügyi dolgozók fizetésének rendezését. Külön kell kiemelni az eladósodott, ellehetetlenült helyzetbe hozott kórházak egész sorát. Hadd utaljak a közelmúlt egyik legnagyobb egészségügyi botrányára, a fogászat tönkretételére, és a szanatóriumi ellátás pénzügyi okokból való visszafejlesztésére.
Megdöbbentő, hogy az ÁSZ megállapításaiból semmit nem tanuló szervezet továbbra is folytatja törvénysértő, pazarló gazdálkodását. Megdöbbentő, hogy a kormányzat továbbra is szemet huny, vagy egyszerűen nem kíván tudomást venni a folyamatos károkozás sorozatáról, amely mindenképpen következetes intézkedések meghozatalát igényelné, nem veszi észre, hogy az Egészségbiztosítási Önkormányzat a nemzeti vagyon öntörvényű pusztítója.
Tudomásul kellene már vennie a kormánynak, hogy ezt az országot többek között az önmaguknak törvényenkívüliséget vindikáló személyek és csoportosulások teszik tönkre. Hogy mindez megtörténhet, azért van felelős, kell lennie felelősnek. Ha tudtak róla, hogy mi történt, és nem tettek teljes következetességgel ellene, azért ha nem tudtak, vagy nem akartak tudni a törvénysértő folyamatokról, akkor azért felelős a kormány mellett a tárca, az Egészségbiztosítási Önkormányzat országos, fővárosi és megyei szintű vezetői is.
A milliárdos károkat okozó törvénysértésekkel nincsen arányban az ejnye-bejnye figyelmeztetés. A törvény teljes szigorával kell eljárni a kárt okozókkal szemben, mivel a magyar nép több évtizedes, verejtékes munkával megszerzett vagyonáról, befizetett pénzéről van szó.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir