DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A Szocialista Párt álláspontja szerint a gyermekek és fiatalok esélyegyenlősége javításának fontos eszköze a kollégium.
A Kollégiumi Szakmai és Érdekvédelmi Szövetség készített egy jelentést a kollégiumban lakó gyermekek helyzetéről, amely szerint a kollégisták szülei jövedelmi viszonyaikat tekintve a társadalmi átlag alatt élnek. A kollégista gyerekek szüleinek több mint egyharmada munkanélküli vagy szociálisan hátrányos helyzetű. Egyre több közöttük a gyenge előképzettségű, társadalmi gondoskodásra szoruló tanuló. Ezeknek a gyerekeknek a kollégium pótolja azt a hátteret, amelyet a család nem tud biztosítani. Ma vannak színvonalbéli különbségek a közoktatási intézmények között. A kollégiumok felzárkóztató és tehetséggondozó programjaikkal sokat tehetnek a különbségekből adódó esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölése érdekében.
Mi olyan kollégiumot szeretnénk, ahol jól érzi magát a gyerek ami jó család következetesen, de szeretettel követel, értékeli a teljesítményt és igyekszik többletlehetőséget biztosítani a tudás gyarapításához. Ehhez arra van szükség, hogy a nevelőtestületek összetételében szűnjön meg a kontraszelekció, és megfelelő képesítéssel és hivatástudattal rendelkező pedagógusok is szívesen vállalják a kollégiumi nevelői pályát. A fenntartó önkormányzatok legyenek érdekeltek a kollégiumi fejlesztésben, és legyen államilag támogatott forrása a kollégiumok felújításának.
A Kollégiumok Szakmai és Érdekvédelmi Szövetsége készített egy javaslatot, idézek ebből a dokumentumból: "Megoldás lehet, hogy a kollégiumok fenntartására egy közalapítvány jöjjön létre például a parlament, az önkormányzatok, az érdekelt civil szervezetek részvételével." A javaslat előnye, hogy egyszerre kezeli az autonómia és az érdekelt fenntartó problémáját. Az önkormányzatok szerepét nem csökkenti, csak az egyedi érdektelenség helyett a globális érdekeltségre helyezi át a hangsúlyt. Rugalmasan képes reagálni az igények változására. A költségvetés számára többletterhet nem jelent, csak átcsoportosítást. És végül, további hasznos funkciókat tölthet így be az így kialakított intézményrendszer, így például az ifjúsági turizmus, a sport és a kulturális rendezvények bázisán. Megítélésünk szerint ez a javaslat jó alapot jelenthet a további munkához.
Az MSZP támogatja egy szakmai program elkészítését annak érdekében, hogy a kollégiumok eleget tudjanak tenni társadalmi funkcióiknak. Ebben kívánatos részt venni a fenntartó önkormányzatoknak, a tárca illetékes szakembereinek, a Kollégiumi Szakmai és Érdekvédelmi Szövetség képviseleteinek és minden érdekelt civil szervezetnek. Az MSZP fontosnak tartja, hogy tegyünk különbséget a kollégium és a diákszállás között. A kollégium szociális, felzárkóztató és tehetséggondozó tevékenysége révén több mint egy szálláshely, ahol a gyerek lehajthatja a fejét.
Tisztelt Országgyűlés! Nemrégiben felkértek egy szavalóverseny zsűrijébe, ahol találkoztam egy csillogó tehetségű fiatallal. Ő elmondta, hogy egy kollégiumban ismerte meg a versmondás gyönyörűségét. Szülői közül az egyik szülője hat osztályt végzett, a másik szülője írástudatlan, és a lakásukban nem volt könyv. Ma ez a fiatalember főiskolára jár, és vallomása szerint ezt a kollégiumnak köszönheti.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem a művelődési minisztériumot, hogy gyorsítsa fel ennek a szakmai programnak a kidolgozását. Készüljön el ez a program, nyújtsunk segítséget ezeknek a fiataloknak ahhoz, hogy meg tudjanak felelni a jövő évezred kihívásainak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir