NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mindannyian nyomon követtük, hogy a hétvégén tízezrek tüntettek Budapest utcáin, tehát egy nagyon komoly belpolitikai ügyről van szó.
Szeretném tájékoztatni képviselőtársaimat, hogy a gátépítés kérdése a mai napon beterjesztésre kerül az Európa Parlament elé is, ezáltal nemzetközi üggyé válik a kérdés. Nemzetközi figyelmet kelt, hogy Magyarország nem a hágai ítéletet hajtja végre, hanem gátépítő elfojtott ösztöneit Hágára hivatkozva engedi szabadon. (Derültség a kormánypárti padsorokban.)
Az Európai Unió országaiban a környezetvédelem értékei joggá, mindennapi normává váltak. Nem csoda, ha nem szemlélik tétlenül, hogy egy kormány tönkretegye Európa egyik legnagyobb ivóvízkészletét, páratlan környezeti értékeit. Nem véletlen, hogy a Természetvédelmi Világalap szerint a gát megnehezíti Magyarország európai uniós csatlakozását.
A gát továbbá, tisztelt képviselőtársaim, minden eddiginél jelentősebb diplomáciai kudarc Magyarország Szlovákia-politikájában. A diplomáciai eminens ebben a relációban diplomáciai kudarcot ért el. Hadd idézzem Kovács miniszter urat, aki kifejtette a "gátat a tározóért" elvet a külpolitikai vitanapon: hogy egy alsó duzzasztómű építését a Hágai Nemzetközi Bíróság ítélete valóban nem írja elő, Szlovákia azonban ezt a megállapodás elengedhetetlen részének tekinti, mint ahogy Magyarország hasonlóképpen a megállapodás elengedhetetlen részének tekinti a dunakiliti duzzasztó üzembe helyezését.
Képviselőtársaim! Hadd kérdezzem meg: mi ebben az üzlet? Hiszen kizárt, hogy egy második Hága gátépítésre ítélje Magyarországot! Kapunk tehát egy mesterséges tavat, s cserébe beleöntünk 600 milliárd forintot. Ez a 600 milliárd forint a kerete lehet az elkövetkezendő években a magyar polgárosodásnak; de a mindennapjainkat is fogja érinteni, hiszen - amint már többször kifejtettük - az itt megtermelendő villamos energia rendkívül drága lesz. Jelenleg a termelői ár 7 forint/kilowattóra, ennek pedig 55 forint/kilowattóra lesz az ára - ez azt jelenti, hogy mintegy nyolcszorosa a villamosenergia-ár! Számoljuk csak ki, hogy ha jelenleg 2-4000 forint egy 50 négyzetméteres lakás villamosenergia-számlája, akkor a nyolcszor ekkora összeg egy családnak mennyibe fog kerülni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a kérdés azonban alapvetően leginkább demokráciaügy: az MSZP viszonyáról szól az alkotmányossághoz. Hogyan kell eltáncolni három lépésben az alkotmányosság elől? Emlékezzünk, két hete még csak egy új államközi szerződésről volt szó, de amint nyilvánvaló lett, hogy ehhez parlamenti felhatalmazásra van szükség, megszületett a második dokumentum: a keretmegállapodás gondolata! Miután az is nyilvánvaló lett, hogy a keretmegállapodást sem lehet megkötni kormányfelhatalmazás nélkül, utána megszületett a harmadik dokumentum gondolata, az úgynevezett keretmegállapodás-tervezet. Erről egyesek azt gondolják, hogy ezt államtitkári szinten meg lehet kötni. (Dr. Szabó Zoltán: Hogyan lehet egy tervezetet megkötni?) Ezzel szemben az alkotmányos alapelvek előírják, tisztelt képviselőtársaim, hogy ehhez is szükség van kormányzati felhatalmazásra, ehhez is szükség van parlamenti felhatalmazásra.
Az már csak hab a tortán, hogy arról, miszerint van egy harmadik típusú dokumentum - tehát az államközi szerződés, a keretmegállapodás mellett egy keretmegállapodás-tervezet -, a külügyminiszter úr sajnálatos módon két nappal a megállapodás aláírása előtt megtartott vitanapon mintegy "elfelejtette" tájékoztatni a magyar közvéleményt, beleértve a magyar parlamentet. A három dokumentumon közös tartalmi jegy, hogy legyen kimondva a gát, illetve hogy nemzetközi jogkövetkezménye legyen, kész helyzet elé kerüljön a májusban megválasztásra kerülő magyar kormány.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez az eljárás fittyet hány a demokratikus eljárásmódra, és kész helyzet elé állítja a kormányt úgy, hogy gyakorlatilag az 1988-as mintára elaknásítja a jövő mozgásterét. Ezért a Fidesz-Magyar Polgári Párt az ellenzéki pártokkal és az SZDSZ-szel együtt országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, amely érvényteleníti a Nemcsók-tervezetet.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, támogassák ezt; ezzel biztosítsák a következő kormány mozgásterét, hogy eredményes tárgyalásokat folytathasson a szlovák féllel a hágai ítélet végrehajtásáról.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir