AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr interpellációjában szereplő problémák jelentős része nem először hangzik el a Házban, s ezekkel néhány éve a sajtó is visszatérően foglalkozott.
Az akkori nézetkülönbségek a felek közötti kompromisszumos megegyezéssel zárultak, amit az érintettek között létrejött megállapodások, illetve szerződések is rögzítettek. Sajnálatos módon a képviselő úr mostani interpellációját előkészítő szakértők erről láthatóan elmulasztották önt tájékoztatni. Így felhívom a figyelmét, hogy Balatonvilágos Község Önkormányzata a 60/1995.(V. 02.) számú határozatával kötelezte magát olyan részletes rendezési terv elfogadására, mely garantálja a Club Aliga üdülőkomplexum jelenlegi zártságát, azaz az üdülőkomplexum egyben történő hasznosítását, üzemeltetését, fenntartását.
Erre tekintettel a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet és az átvevő Egészségbiztosítási Önkormányzat közötti megállapodásban az Egészségbiztosítási Önkormányzat kötelezte magát és a komplexum későbbi tulajdonosait arra, hogy a balatonvilágosi állandó lakosok részére a mindenkori belépési díjból 50 százalékos kedvezményt biztosít a komplexum használatára. Megjegyzem: '97-ben ennek alapján a helyi lakosok belépési díja 100 forint volt, míg a nyugdíjasok és a gyermekek ingyen használhatták a komplexumot, beleértve a fedett uszodát is.
A balatonvilágosi önkormányzat a 301., 303., 295. helyrajzi számú ingatlanokból jelentős területeket kapott, s erre tekintettel az önkormányzat szerződésben kijelentette, hogy "a jelen megállapodás betartása esetén a Club Aliga üdülő értékesítését támogatja, ezzel kapcsolatban további igényt nem támaszt, a területre vonatkozó, e megállapodás szerint módosított részletes rendezési tervet elfogadja." Mindebből látható, hogy az érintettek között kompromisszum született, amit - legalábbis véleményem szerint - az országos politikának is tiszteletben kellene tartania.
A kikötő üzemeltetésével kapcsolatos felvetésére megjegyzem, hogy a bérleti díj nagyságrenddel nagyobb, mint azt a képviselő úr az írásos interpellációjában említi. A valódi probléma abból fakad, hogy a bérlő ténylegesen nem fizette ki a szerződés szerinti összeget, ezért az üdülőkomplexumot üzemeltető rt. tudomásom szerint bírósághoz fordult.
Az interpellációban említésre kerül, hogy a kormány az Egészségbiztosítási Önkormányzatot alkalmatlannak ítélte az üdülőkomplexum ügyeinek intézésére, s amint adta, úgy vissza is vette az intézményt. A tisztelt képviselő úr figyelmét, úgy látszik, elkerülte, hogy a Club Aliga üdülőkomplexumnak a KVI részére értékesítés céljából történő átadásáról nem a kormány, hanem a parlament döntött, az 1997. évi CLIII. törvény 63. §-ában. Jelenleg folyik a törvényben foglaltak gyakorlati végrehajtása.
Az Alkotmánybírósághoz történő fordulás, mint ismeretes, nem halasztó hatályú a törvény végrehajtása szempontjából, ezért őszintén remélem, hogy az ingatlan KVI részére történő átadásához szükséges lépéseket az Egészségbiztosítási Önkormányzat napokon belül megteszi.
A KVI - a rá vonatkozó jogszabályok figyelembevételével - nyilvános nemzetközi pályázat útján fogja meghirdetni az üdülőkomplexumot. Szeretném aláhúzni: a KVI nem tulajdonba kapja vissza az ingatlanegyüttest, hanem csak értékesítésre, melynek célja az, hogy az üdülőkomplexum olyan tulajdonoshoz kerüljön, aki helyreállítja, fejleszti azt. Ehhez jelentős tőkére van szükség, amivel sajnos a közismerten nehéz helyzetben lévő egészségbiztosítás nem rendelkezik; bizonyítja ezt az is, hogy az elmúlt években csak szintfenntartásra jutott pénz a tulajdonos kasszájából.
Az eredeti elképzelést - miszerint a tb az ingyenes vagyonjuttatás eredményeként évenkénti biztos hozadékot nyújtó vagyonhoz jusson - ez az üdülőkomplexum sajnos nem teljesítette. Ezért az értékesítésnek az is célja, hogy a vevő részére piaci értéken kerüljön eladásra a terület, és a befolyó vételár a törvény szerint az Egészségbiztosítási Alap szolgáltatásait finanszírozza.
Összefoglalva: válaszul azt tudom mondani, hogy a Club Aliga-ügyben érintett és a kormány által felügyelt szervek, így az értékesítésre kijelölt KVI, az eddig kötött - Balatonvilágos Község Önkormányzata, a helyi lakosság érdekeit figyelembe vevő - megállapodásokat maradéktalanul érvényesítette, ezért kérem válaszom elfogadását. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir