NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Club Aliga - volt Balatonaliga üdülőfalu - ügyében az elmúlt években nagyon sok vélemény hangzott el, de az ügy csak nem közeledik a nyugvóponthoz. Jómagam is, más képviselőkkel egyetemben, interpelláltam már e kérdésben, de az ígéretek nem teljesültek.
A Club Aliga a pártállam máig ható szimbóluma: elszigetelt üdülőparadicsom, amelyet a kiváltságosok, a kommunizmus arisztokráciája, a pártkorifeusok (Derültség az MSZP padsoraiban.) élvezhettek. A kérdés, ami sokakat máig izgat: lesz-e rendszerváltás a pártüdülő ügyében? Mert az elmúlt évek a környező települések lakói, üdülőtulajdonosai szempontjából sajnálatos módon mindezidáig nem hoztak sok változást.
A kormány 1085/95.(IX.08.) számú kormányhatározata értelmében átadta a Club Aligát a tb-önkormányzatoknak, illetve részleges vagyont juttatott a helyi önkormányzatoknak. Az átadás-átvételi megállapodás a Club Aligát úgy kezeli, mint egy szabadon adható-vehető árucikket, és nem vette figyelembe a helyben üdülő és állandó lakosok érdekeit, nevezetesen: az ott élőknek joga van a Balaton, a vízpart szabad használatához.
Az elmúlt hónapokban újra a közérdeklődés fényébe került a Club Aliga ügye. A kormány az Egészségbiztosítási Önkormányzatot alkalmatlannak ítélte az üdülőkomplexum ügyeinek intézésére, és amint adta, úgy vissza is vette az intézményt. Sőt Simsa Pétert, az egészségbiztosító volt alelnökét hűtlen kezelés miatt feljelentette a miniszter úr. Néhány hete az önkormányzat közgyűlése úgy döntött, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul. Ez azonban a régi-új tulajdonost, a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóságot nem akadályozza abban, hogy lebonyolítsa a Club Aliga privatizációját.
Bár a privatizációs folyamat sok szempontból izgatja a közvéleményt, újra alapvető szempont - és én most erről kívánok szólni - a helyi lakosság és üdülőtulajdonos-közösség évek óta megfogalmazott igényeinek a kielégítése, amelyek a következők:
Először is elégedetlenek azzal, hogy a község 4,5 kilométeres partszakaszából csupán 130 méter a nem zárt, illetve kiparcellázott terület.
Elégedetlenek azzal is, hogy a települést máig kettészakítja a Club Aliga, így például 5-6 kilométert kell gyalogolni, hogyha valaki az orvosi rendelőbe, az ABC-be, vagy a fodrászhoz el akar jutni.
Ezért, tisztelt miniszter úr, kérdezem, hogy szemben az elmúlt évek gyakorlatával, teljesíti-e a tulajdonos a helyi lakosság igényeit. Kérdezem a miniszter urat, lát-e lehetőséget arra, hogy a privatizáció során teljesüljenek a lakosság igényei, vagy pedig újból kiszolgáltatja őket a kormányzat a sors szeszélyének.
Kérem válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir