DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A szabaddemokrata képviselőcsoport véleménye szerint a közbiztonság helyzete Magyarországon aggodalomra ad okot. De ugyanakkor a közbiztonság helyzete nem ad okot a hisztériakeltésre, nem ad okot a pánikra, nem ad okot a felelőtlen ígérgetésekre, és nem ad okot a rögtönzésekre. Megítélésünk szerint a közbiztonság helyzetén csak úgy lehet javítani, ha mindenki higgadtan, a tényekkel számot vetve és a realitásokhoz igazodva alakítja ki programját, és meghatározzuk ebben a programban, hogy milyen felelősség hárul a törvényhozásra, milyen feladat és felelősség hárul a kormányra, milyen feladat és felelősség hárul az önkormányzatokra, a különböző társadalmi intézményekre, és milyen feladatok hárulnak az új helyzetben a polgárokra és a különböző intézményekre.
Amikor a helyzettel számot vetünk, egyet kell érteni azokkal a megszólalókkal, akik azt mondják, hogy az autóját elvesztő sértett vagy a lakásbetörés áldozata nem a statisztikákkal foglalkozik, nem azzal foglalkozik, hogy nemzetközi összehasonlításban milyen az ország bűnügyi fertőzöttsége. Valamennyien megértjük azokat a polgárokat, akik bűncselekmény áldozatai lesznek, és akik ebben a helyzetben kétségbeesnek, elkeserednek vagy indulatosak lesznek. Úgy ítéljük meg, hogy a bűnözés valóban sérti az emberek jogait, sérti a tulajdonhoz, a személyes szabadsághoz, az élethez való jogot, és az államnak feladata ezzel szemben fellépni, feladata védelmet nyújtani a polgárok számára. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a törvényhozóknak, a felelős döntéshozóknak nem szabad a sértettek indulatai alapján meghozni a döntéseiket, nem szabad a tényeket figyelmen kívül hagyva akciókat tervezni.
Amikor a tényeket megvizsgáljuk, szeretném a tisztelt Ház figyelmébe ajánlani azokat az információkat, amelyeket a belügyminiszter úr bevezető felszólalásában elmondott. Elmondta azt, hogy jelenleg a bűnügyi statisztikából indulunk ki, amikor különböző következtetéseket vonunk le - erre példa volt az előttem felszólaló fideszes képviselő is. Áder János sajnálatosan nem reagált arra az észrevételre, hogy az 1997-ben statisztikában megjelent bűncselekményeknek több mint 40 százalékát nem 1997-ben követték el.
(14.30)
Nem volt szó arról a körülményről sem, hogy ezek a statisztikák a jelenlegi helyzetben nem tükrözik pontosan a bűnözés valódi helyzetét, nem tükrözik pontosan a bűnözés belső folyamatait. Egy példára szeretnék utalni: Áder János említette, hogy 1997-ben 68 ezer csalást követtek el. Azt már nem említette, hogy ebből a 68 ezer csalásból közel 20 ezret egyetlen betéti társaság követett el; áldozatonként 350 forint kárt okozott a sértetteknek. Ez persze magyarázza a csalások 36 százalékos növekedését.
Önmagában azt mondani, hogy egy bűncselekménytípuson belül megduplázódott a bűncselekmények száma, nagyon hangzatos, ha nem mondjuk el, hogy például abban a körben, ahol Áder János a duplázódást említette, 440-ről 943-ra nőtt az egy év alatt elkövetett bűncselekmények száma. Ezért arra szeretném kérni a képviselőtársaimat, azokat, akik megoldási javaslatokat szeretnének az ország elé tárni, hogy a tényekre tekintettel terjesszék elő a megoldási javaslataikat.
Ismét hangsúlyozom, hogy képviselőcsoportunk véleménye szerint a közbiztonság alakulása aggodalomra ad okot. Ha szabad egy orvosi hasonlatot mondanom, akkor azt mondhatom, ha egy betegnek súlyos tüdőgyulladása van, az valóban súlyos betegség, kezelésre szorul. A beteg állapota azonban nem fog javulni attól, hogy az orvos rákos daganattal kezdi el kezelni, hanem romlani fog. Ezért szükséges a diagnózist pontosan meghatározni, és az ehhez szükséges orvoslási módot, az ehhez adekvát megoldásokat megkeresni.
Melyek lehetnek azok az adekvát megoldások, amelyek a bűnözés helyzetére választ adnak? Az első körben a felelősség nyilvánvalóan a törvényalkotókat terheli. Az elmúlt négy esztendőben több ízben sor került a büntető törvénykönyv módosítására, és minden híreszteléssel szemben ebben a négy esztendőben a büntető törvénykönyv módosítása csak olyan irányban történt, amely súlyosította a szankciókat, súlyosította a büntetőjogi felelősségre vonást, megnövelte az életfogytig tartó szabadságvesztés tartamát, nagyon sok bűncselekménynél felemelte a bíróság által kiszabható alsó határt egy napról egy évre, és sok esetben a büntetések felső határát is megemelte.
Ebben a ciklusban megtörtént egy sor olyan törvény - így a magánnyomozásról, a vagyonvédelemről szóló törvény - megalkotása, amelyek a bűnözéssel szembeni komplex társadalmi fellépés lehetőségét teremtik meg, és amelyek változtatnak azon a szemléleten, hogy kizárólag a rendőrség feladata a polgárok tulajdonának megvédése, az intézmények biztonságának garantálása.
Szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy nemrégiben történt olyan pénzintézeti fegyveres rablás, ahol a rablást 1 perc 58 másodperc alatt követték el; több mint százmillió forintot vittek el. Nincs a világon olyan rendőrség, amely egy ilyen rablást meg tudna akadályozni. Abban a pénzintézetben, amelyben ezt elkövették, a becsületes ügyfeleknek is vigyázniuk kell, ha belépnek, nehogy rögtön a széfben kössenek ki, hiszen olyan körülményeket alakítottak ki, ami 1 perc 58 másodperc alatt történő rablást lehetővé tesz. Nem a rendőrség, hanem a pénzintézetek feladata, hogy a védekezést, a biztonsági berendezéseket a fenyegetettség szintjéhez igazítsák.
Az elmúlt ciklusban, ebben az 1994-től '98-ig terjedő ciklusban sor került az új büntetőeljárási törvény megfogalmazására is. Számunkra, szabaddemokrata képviselők számára örömteli, hogy annak a közbiztonsági csomagnak a döntő része, amelyet néhány héttel ezelőtt valamennyi frakció figyelmébe ajánlottunk, belekerült a büntetőeljárási törvénybe. Örömmel tapasztaltuk azt, hogy elfogadta a tisztelt Ház múlt kedden a szavazás során, hogy a tetten ért elkövetők esetében kötelező legyen a bírósági előállítás, tehát ha valakit tetten érnek bűncselekmény elkövetésekor, akkor 15 napon belül a hatóságoknak kötelessége lesz bíróság elé állítani.
Örülünk annak, hogy elfogadták azt a javaslatunkat, amely az elsőfokon kiszabott három évi szabadságvesztés esetén ügyészi indítványra kötelezővé teszi az előzetes letartóztatás elrendelését. Ez egyben válasz is arra a felvetésre, amit Áder János mondott a hosszú tartamú szabadságvesztések után szabadlábra helyezett elkövetőknél. Örömünkre szolgál, hogy a tisztelt Ház és a kormány is elfogadta azt a felvetésünket, hogy az új büntetőeljárási törvény tanú- és sértettvédelemre vonatkozó rendelkezései ne 2000. január 1-jén, hanem minél hamarabb, lehetőleg még ez év őszén hatályba lépjenek, mint ahogy remény van arra, hogy a szintén már szóba került fedett vállalkozás és fedett rendőri tevékenység jogi keretei ez év őszétől már teljes körben a rendőrség rendelkezésére állnak, hiszen a büntetőeljárási törvénnyel együtt a Ház módosította a rendőrségi törvényt, és mindazok a szabályok, amelyek mindeddig hiányoztak, bekerültek a rendőrségi törvénybe.
Örömünkre szolgál az is, hogy ugyan a törvényalkotás még nem fogadta el azt a javaslatot, amely a fegyveresen elkövetett bűncselekmények szigorúbb szankcionálását szolgálja, de a kormány által a múlt héten elfogadott határozatba bekerült ez a gondolat, bekerült az az SZDSZ-es elképzelés, hogy a fegyveres bűnözés növekedésére úgy reagáljon a kormány, ami lehetővé teszi egyfelől a büntetések szigorítását, másfelől az illegális fegyverek begyűjtését. Megítélésünk szerint ezek a törvényalkotási lépések hatékony, hatásos választ adnak a bűnözés növekedésére, hatásos választ adnak a közbiztonság romlására.
Amikor a törvényalkotás felelősségéről beszéltem, hangsúlyoztam azt, hogy a törvényalkotóknak különösen szembesülni kell a tényekkel, és engedje meg a tisztelt Ház - ugyan a statisztikák megkérdőjelezhetőségéről már szó volt -, hogy néhány statisztikára utaljak én is. Amikor a kilencvenes évek elején, 1989 és 1991 között megduplázódott az egy év alatt elkövetett bűncselekmények száma - a kilencvenes évek elejére ez a folyamat jellemző volt -, akkor nem a rendőrség kutatói, hanem független intézmények kutatói vizsgálták a bűnözés alakulását.
Összeállítottak egy táblázatot, amelyben megvizsgálták a jelentősebb európai városok bűnügyi fertőzöttségét, így Párizs, London, Bécs, Hamburg, Isztambul és Budapest bűnözési helyzetének alakulását vizsgálták. Ennek a vizsgálatnak az eredményét egy grafikon ábrázolja, amely grafikonon a rövidebb vonalkák a nyugat-európai városokat jelzik. (Felmutatja.) Londonnál mínuszban szerepel ez a változás, a leghosszabb vonal Isztambult, a második leghosszabb Budapestet jelzi. Ez tehát a kilencvenes évek elején a bűnözésben bekövetkezett változás volt. Ezekben az években Budapesten több mint 16 százalékkal növekedett a bűnözés éves szinten; ezt csak Isztambul haladta meg. De ha e mellé az ábra mellé odatesszük ezeknek a városoknak a bűnügyi fertőzöttségi adatait, akkor azt látjuk, hogy az első ábrán legpozitívabban szereplő London a legfertőzöttebb város valamennyi közül, Budapest pedig a relatíve legkedvezőbb helyzetben van.
Ez a szám nem azt jelenti - az utolsó ábra, amit mutattam -, hogy nyugodtak lehetünk, hátradőlhetünk a székben, hanem azt jelenti, hogy szembesülnünk kell azzal: az embereket elsődlegesen ez a robbanásszerű változás befolyásolta, és ez a robbanásszerű változás az igazi kihívás a rendőrség számára; annak a rendőrségnek a számára, amely még nem tudta a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején létrejött lépéshátrányát leküzdeni, de komoly erőfeszítéseket tett ennek a lépéshátránynak a leküzdésére.
Ugyanakkor amikor arról beszélünk, kinek milyen feladata, felelőssége van a helyzet változtatásában, akkor látnunk kell azt, hogy hiába van konszenzus abban a kérdésben, hogy azt szeretnénk, ha több rendőr lenne kint az utcán, ha mobilabbak lennének, ha hamarabb jutnának a bűncselekmények helyszínére, ha könnyebben elérhetőek lennének, ha a riasztás után rövidebb időn belül intézkednének, és ha jól felszerelten, jól felfegyverzetten vehetnék fel az egyre veszélyesebb bűnözőkkel a harcot; hiába van ebben egyetértés, konszenzus, az is kell, hogy az ehhez szükséges pénzeszközöket a rendőrség rendelkezésére bocsássuk.
(14.40)
Csak néhány adatra szeretnék utalni. Ahhoz, hogy a rendőrség a munka törvénykönyvében lehetővé tett 450 óra/fő túlmunkaidőt ki tudja fizetni, 2,2 milliárd forintra plusz ennek a járulékaira lenne szükség. A legoptimálisabban a rendőri létszámot az utcákon a rendőrök túlórájával lehetne biztosítani. Nagyon fontos a polgárőrök segítsége, de a polgárőrök nem tudják pótolni a felszerelt, kiképzett rendőrök jelenlétét az utcán. Ahhoz, hogy az elindult őrsprogram tényleg működőképes legyen és beváltsa a hozzá fűzött reményeket, el kellene érni, hogy a már létrejött őrsökön az optimális 27-30 fővel tudjanak szolgálatot teljesíteni a rendőrök, nem a mai helyzet 7-8 fős őrslétszámával. Ehhez 900 millió forint többletre lenne szükség. Ahhoz, hogy naponta 17 kilométerrel többet tudjanak járőrözni a járőrautók, 1,4 milliárd forint többletköltségre lenne szükség. Ahhoz, hogy a rendőrség fegyvereit lecseréljük, ami részben 1963-as, részben '69-es kifejlesztésű fegyverekből áll - az előbbi a pisztolyok, az utóbbi a géppisztolyok kifejlesztési ideje -, 860 millió forintra lenne szükség. Ahhoz, hogy a megyei kapitányok távközlési rendszerét korszerűsítsük, 815 millió forintra lenne szükség.
Megítélésünk szerint a mindenkori kormányzatnak számolnia kell azzal, hogy ha valóban preferenciának tekinti a közbiztonság ügyét, akkor ehhez a szükséges eszközöket rendelkezésre kell bocsátani. Nem pótcselekvéseket, nem látszatcselekvéseket, hanem tényleges tetteket kell felmutatni. Megítélésünk szerint a rendőrség ezen anyagi támogatással és jogszabályi háttérrel sikeresen fogja felvenni a versenyt a bűnözőkkel.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir