DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha valakinek betörnek a lakásába, ha valakinek ellopják az autóját, azt nem hatja meg, hogy a statisztikai adatok alapján javult a közbiztonság - őt az a lakás és az az autó érdekli, amelyik az övé, amit tőle loptak el. S azt sem értékeli, hogy a mai magyar közbiztonság Európában még mindig a jobbak közé tartozik. (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Még mindig!)
Gondolkodásunkat és tetteinket tehát a realitások mellett a polgárok szubjektív érzései is meghatározzák. Éppen ezért tartom a parlamenti frakciónk nevében is szükségesnek, hogy e vitanapon tárgyaljunk azokról a közép- és hosszú távú programokról, amelyek megfékezhetik a bűnözést és hatékonyabbá tehetik az igazságszolgáltatást.
Szükséges és fontos ez a vitanap, de célját akkor éri el, ha minden parlamenti párt megérti, hogy a közbiztonság nem a politikai demagógia terepe. Ezért a Magyar Szocialista Párt és frakciója arra kívánja felhasználni ezt a vitanapot, hogy a polgárok véleményének és a realitásoknak az ismeretében megfogalmazza: elképzelései szerint milyen intézkedésekkel lehet javítani a hátralévő hónapokban az ország biztonságát, és milyen intézkedéseket lehet előkészíteni a következő évekre. A mi felfogásunk ugyanis az, hogy joggal várják el tőlünk, hogy a városok és a falvak, a családok és a tulajdon a mainál nagyobb biztonságban legyenek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kézenfekvő - és a miniszteri expozéban is elhangzott -, hogy ehhez általában két dolog szükséges: az állampolgári önszerveződések támogatása és a rendvédelmi szervek - különösen a rendőrség - munkájának fejlesztése. Az önszerveződések között nagyon sokan - és szerintem helyesen - a polgárőrségre, azokra az önszerveződésekre gondolnak, amelyek a nagyobb falvakban és kisebb városokban már megszerveződtek. A polgárőrség eddig is és remélem, ezután is sokat tud majd segíteni a rendőrségnek.
(14.10)
A bűnmegelőzésben, a biztonságérzés javításában azonban az önkormányzatoknak is egyre fontosabb a szerepük. Minden felmérés, közvéleménykutatás és napi tapasztalat azt bizonyítja, hogy a polgárok többsége nem kizárólag rendőri feladatnak tekinti a bűnügyi helyzet megoldását. Ugyanezen kutatások mondják azt is, hogy a megkérdezettek mindössze 4 százaléka teszi felelőssé a rendőrséget a közbiztonsági helyzet alakulásáért. Vagyis az emberek óriási többsége bízik a rendőrségben, és elismeri erőfeszítéseiket.
Én mégis azt mondom, hogy a rendőrséget nemcsak technikailag és pénzügyileg szükséges fejleszteni. Ugyanilyen fontosnak tartom a Magyar Szocialista Párt nevében, hogy a rendőri hivatásnak a mainál sokkal nagyobb legyen a presztízse, a társadalmi elismerése; mert igaz, hogy megélhetési gondokkal küzdő rendőröktől nehéz eredményes munkát várni. Igaz, már 1997-ben és '98-ban ugyanúgy a rendőrség költségvetése - mint ahogy a miniszter úr is erről beszélt - reálértékben is nőtt. Kismértékben ugyan, de javultak az élet- és munkakörülmények. Folyik a rendőrség technikai korszerűsítése, megvalósulóban van az őrsprogram, amelynek célja, hogy minden településen érdemi rendőri jelenlét legyen.
Egyszer itt, a parlamentben többek között én is szóba hoztam egy napirend előtti felszólalásomban azt a javaslatot, hogy az iskolák környékén legyen több rendőr, védjék gyermekeinket az újfajta veszélyektől. Örömmel tapasztalom, hogy - nyilván mások kezdeményezésére is, mind Budapesten, mind Szolnokon, mind más városokban, az ország nagyon sok helyén - ezt a javaslatot nyilván önmagától is a rendőrség kialakította és ma már gyakorolja. Az ilyen apró szervezési lépéseken is múlik, hogy az állampolgárok, a családapák és családanyák meggyőződjenek arról, hogy nap mint nap vigyázzák gyermekeinket.
Ugyanilyen fontos, amiről a miniszter úr is beszélt: a DADA-program és ahhoz hasonló más kezdeményezések. Az elmúlt héten több mint hat órát beszélgettem képviselőtársaimmal, a DADA-programot szervező rendőrökkel, pedagógusokkal és szülőkkel. Ennek a hatórás beszélgetésnek az volt az összegzése, hogy az a lelkesedés és az a tenniakarás, amely a rendőrtisztekben megnyilvánul - akiket egyszerűen az általános iskolákban "dada néniknek" vagy "dada bácsiknak" hívnak -, azt hiszem, nemcsak ott és abban a közegben, hanem szélesebb értelemben is növeli a rendőrség tekintélyét. Az már más kérdés, azt is elmondták, hogy egyébként nincs pénz a programra. Gondolom, ezen nekünk is van tennivalónk változtatni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Készülve a mai vitára, szakértőkkel, rendőrökkel, szakemberekkel beszélgetve kiderült, hogy sokan közülük úgy érzik, a jogszabályok jelenleg nem az áldozatot, hanem az elkövetőt támogatják. Egy jogállamban csak a bíróság mondhatja ki valakiről, hogy bűnös, csak a törvények alapján ítélkező bíróság szabhatja meg a büntetés mértékét. A Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója azonban meg van arról győződve, hogy tartósan nem távolodhat el egymástól a jog és az emberek igazságérzete. Állampolgárként és politikusként egyaránt biztos vagyok azonban abban, hogy meg kell védenünk a társadalmat, és meg kell büntetni a bűnözőket.
Ehhez a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója nemcsak az elmúlt évek során, hanem a következő parlamenti ciklusban is olyan rendőri és más rendvédelmi munkát, annak olyan feltételrendszerét kívánja biztosítani, amely az állampolgárok részvételével együtt a mainál jobb objektív és szubjektív érzetet kelt a társadalomban; azért, hogy elmondhassuk majd mi is azt Magyarországról - nemcsak politikusok, hanem magánemberek is -, hogy: kérem, ebben az országban jó a közbiztonság.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir