DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A nagymarosi vízlépcső ügye egy évtized elteltével ismét mindannyiunkat foglalkoztató kérdéssé vált Magyarországon. (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban.) A polgárok számára több ok miatt is rendkívül fontos ügy ez. Fontos, hiszen a Duna évszázadok óta jelképe e térségnek, és fontos, mert a jelenlegi kormány minden magyar család zsebéből 250 ezer forintot akar kihúzni egy olyan duzzasztómű-beruházás érdekében, amelynek megépítésére semmi és senki sem kötelezi hazánkat. (Moraj, közbeszólások a kormánypártok soraiból: Ne hazudozzál! Még mindig itt tartunk?)
Az elmúlt napok fejleményei aggodalommal töltik el a polgárokat. Indokolt az aggodalmuk, hiszen az események mindannyiunk számára azt vetítik előre, hogy ez a kormány, amennyiben hatalmon marad, hogyan fogja képviselni a magyar polgárok érdekeit az európai uniós csatlakozási tárgyalásokon: következetesen képviseli-e ezeket az érdekeket, avagy titkolt szándékoktól, kiszámíthatatlan hatalmi törekvésektől vezérelve önérdekeit helyezi előtérbe?
Horn Gyula kormánya előkészítetlenül, a polgárok akaratát, a Magyar Országgyűlés ellenőrző szerepét semmibe véve kezdett tárgyalásokat Szlovákiával a dunai vízlépcső megépítéséről. E tárgyalások eredménye egy olyan dokumentum lett, amely figyelmen kívül hagyta a Hágai Nemzetközi Bíróság nemzetközi jogászok véleménye szerint is számunkra kedvező ítéletét, figyelmen kívül hagyta a nemzetközi bíróság előtt hazánkat képviselő szakértők álláspontját, s nem utolsósorban figyelmen kívül hagyta azt a tényt is, hogy a magyar családoknak nincs 250 ezer forintjuk egy szocialista rémálom megvalósítására.
A Hágai Bíróság döntése többek között a 134., a 138. és a 150. pontjában egyértelműen kimondta, hogy nem kell megépíteni a nagymarosi gátat, kimondta, hogy méltányosan kell megosztani a Duna vizét a két ország között, s kimondta, hogy a felek mondjanak le egymással szemben támasztott kártérítési igényükről. Éppen ezért döntött úgy a parlament öt pártja, hogy az Országgyűlés tekintse érvénytelennek a február 27-én, Pozsonyban aláírt dokumentumot. A február 27-én aláírt dokumentum pontos tartalma a mai napig nem került nyilvánosságra, azonban megjelentek olyan információk, amelyek arra engednek következtetni, hogy a helyzet aggasztóbb, mint hittük.
Az egyik országos napilap értesülései szerint a magyar kormány olyan megállapodást kíván kötni Szlovákiával, amely alapján Magyarország évekig nem részesülne az áramtermelésből. A nagymarosi gátépítés költségeinél is jóval nagyobbak azok a terhek, amelyeket azért vállalnánk, hogy a vízlépcsőrendszer fele részének tulajdonosává váljunk. Ugyancsak Magyarországnak kellene finanszíroznia a dunakiliti tározó átépítését, valamint a C-variáns beruházási költségeinek felét. A lap szerint hazánkat terhelnék a Rajkától Nagymarosig terjedő folyamszakasz szabályozásának költségei is. Végül a dokumentumra hivatkozva a lap azt állítja, hogy az alsó gát, tehát a nagymarosi vagy pilismaróti gát elkészültéig csak az erőműrendszerben lévő tulajdoni hányad arányában részesülne Magyarország a megtermelt áramból.
Bár ezekre az értesülésekre hivatalos reagálás a kormány részéről azóta sem érkezett, azokat megerősíteni látszik Mayer Istvánnak, a magyar tárgyalódelegáció helyettes vezetőjének egy múlt heti, esztergomi lakossági fórumon tett kijelentése. Idézem szó szerint: "Évekig eltart az, két-három évig, hogy semennyit nem kapunk - mármint áramot, folytatom tovább -, utána néhány évig eltart az, hogy nem kapjuk a felét, csak a beruházások arányában, és amikor elértük az 50-50 százalékot, akkor is úgy kapjuk meg a felét, ha az energiatermelés a '77-es szerinti lesz. Ha annál kisebb, akkor azt a magyar részből vonják le." - szól a szó szerinti idézet.
Amennyiben az említett lapértesülések és nyilatkozatok megfelelnek a valóságnak, úgy a magyar kormány egy olyan megállapodást készül kötni, amely nemcsak a Hágai Bíróság ítéletével, de a magyar polgárok, Magyarország érdekeivel is ellentétes. Ezért szeretnénk egyértelmű választ kapni a kormánytól: igazak-e az idézett napilap értesülései a megállapodástervezet tartalmáról? Igaz-e Mayer István kijelentése, miszerint Magyarország évekig nem részesülne a megtermelt áramból?
Ezekre a kérdésekre a kormány csak akkor adhat hihető és kielégítő választ, ha haladéktalanul és teljes terjedelemben nyilvánosságra hozza a február 27-én, Pozsonyban aláírt dokumentum szövegét. Csak remélni tudjuk, hogy a dokumentumnak nem ugyanaz lesz a sorsa, mint annak az irománynak, amelyet a jelenlegi kormány egyik minisztere 80 évre titkosított.
A polgároknak igenis joguk van tudni, hogy valójában mit akar tenni a jelenlegi kormány a vízlépcső ügyében. A mellébeszélés ideje lejárt. (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) Öntsenek végre tiszta vizet a pohárba! (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir