DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egyre sokasodnak annak jelei, hogy megindult a választási kampány, az ellenzéki pártok részéről egyre felelőtlenebb ígéreteket lehet hallani a Magyarország előtt álló feladatokról, a Magyarországra váró gazdaságpolitikai feladatokról. Tényekkel szükséges és fontos szembesíteni ezeket az ígéreteket, amelyek megítélésünk szerint megalapozatlanok, félrevezetők - én bízom abban, hogy a választópolgárok is felismerik ezt. Először tehát a tényekről beszéljünk!
Ez a kormány arra vállalkozott, azt vállalta a koalíciós szerződésében, hogy megállítja az ország évek óta tartó gazdasági hanyatlását, és megteremti a fenntartható, a stabil növekedés, a gazdasági felemelkedés feltételeit. Én úgy ítélem meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy a kormány ezt az ígéretét teljesítette, és a kormány szigorú kritikusai is azt állítják - legutóbb éppen egy újságcikkben -, hogy tulajdonképpen kedvezőbben áll ma Magyarország, mint amire ígéretet mert tenni 1994-ben ez a koalíció.
Az elmúlt négy év eredményeiről nagyon sok mindent beszélhetnénk, de engedjék meg, hogy néhány adattal világossá tegyem, hogy hova, meddig jutottunk el ezen négy év alatt.
Míg 1994-ben az adósság több mint másfélszeresét tette ki a devizabevételeknek, addig 1998-ra ez az arány 40 százalék alá csökkent. 1997-ben a GDP több mint 4 százalékkal nőtt, ennek is a négyötöde a magánszférában keletkezett, tehát a magángazdaság indult igazán növekedésnek - ami az idei évre vonatkozó kilátásokat illeti, ezek még kedvezőbbek. Tavaly volt a gazdasági növekedés a leggyorsabb a rendszerváltás óta. 1997-ben az előző évhez képest a külkereskedelmi kivitel 30 százalékkal növekedett, ami hihetetlenül magas arány, míg a behozatal 26 százalékkal nőtt, tehát a kivitel alaposan megelőzte ezt. Az ipari termelés 11 százalékos növekedést mutatott, ez már csaknem a távol-keleti gazdaságokra jellemző ütem, és nem is az idei évre jellemző, hanem a korábbi időszakra, a fellendülés éveire. Az építőipari termelés 10 százalékkal nőtt, a folyó fizetési mérleg az 1994-eshez képest 3 milliárd dollárral javult. Az alkalmazottak reáljövedelme az elmúlt évben 5 százalékkal emelkedett, és 1998-ra is további növekedést prognosztizálhatunk.
Hosszan sorolhatnánk ezeket az adatokat, de talán nincs értelme többet beszélni erről, hiszen ami a legfontosabb: végre a választópolgárok is érzékelik a mindennapokban a kicsiny, de biztos előrelépés lehetőségét. Nem véletlen az, hogy az elmúlt hónapok közvélemény-kutatásaiban érzékelhetően növekedett a választópolgárok emelkedettsége, és különösképpen a jövőre vonatkozó kilátások váltak kedvezőbbé, fordultak pozitívabbra. Ezek tehát olyan eredmények, olyan tények, amelyeket érdemes felhozni akkor, amikor az ellenzéki pártok részéről megalapozatlan ígéretek hangzanak el.
Az egyik ellenzéki párt 7 százalékos gazdasági növekedést ígér. Először is szeretném megjegyezni, hogy a magam részéről ezt persze igen komoly elismerésnek és bóknak tekintem a kormány eddigi gazdaságpolitikája iránt, hiszen ez azt jelenti, hogy ma már csak egy 7 százalékos ígérettel lehet túllicitálni azon a biztos 4-5 százalékon, amelyet ez a gazdaság teljesíteni fog az elmúlt négy év eredményeinek tükrében. (Moraj az ellenzéki pártok soraiban. - Taps a kormánypártok soraiban.) Ugyanez a párt jelentős adócsökkentéseket javasol, amivel nekünk persze semmi problémánk nincs, csak a forrását kellene megjelölni! Ha végigszámoljuk mindezeknek a javaslatoknak a költségvetési vonzatait, akkor látjuk: itt bizony 400 milliárd forint fog hiányozni a költségvetésből. Ez a 400 milliárd forint megegyezik az önkormányzatok teljes évi költségvetési kiadásaival. Magyarul ez azt jelenti, hogy ha ezt a 400 milliárdot elvesszük, akkor Magyarországon az önkormányzatoknak - ha ezt tőlük vesszük el - nem marad pénzük iskolákra, utakra, a közszolgáltatások fenntartására, tehát igencsak furcsa a javaslat. További 200 milliárdos többletkiadást is javasol ugyanennek a pártnak a programja, így tehát jogosan merül fel a kérdés, hogy miből. Egyetlen forrást tudunk csak elképzelni: újabb nagy adósságok felvételét, az országnak egy olyan, újabb adósságcsapdába való belekergetését, amihez, azt hiszem, senki nem lesz partner.
Tehát, tisztelt képviselőtársaim, elindult a választási ígérgetések időszaka, inflálódnak az ígéretek, de én biztos vagyok abban, hogy a választópolgárok különbséget fognak tenni a tények és a megalapozatlan ígéretek között. (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból: Fognak!) Szeretném tisztelt ellenzéki képviselőtársaim figyelmébe ajánlani Lincoln elnök bölcsességét, ő azt mondta: be lehet csapni kevés embert hosszú időn keresztül (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az időkeret.), sok embert rövid időn keresztül, de nem lehet becsapni sok embert sok időn keresztül. (Moraj, közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból: Ahogy a koalíció! - Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir