DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az utolsó szavaira reagálnék először, miszerint képviselő úr reméli, hogy lesz olyan kormánya Magyarországnak, amelyik nem a jogszabályok számával kíván rekordot dönteni. Kérem, higgye el, hogy ennek a kormánynak sem az volt a célja, az volt a terve, hogy a jogszabályok számával rekordot döntsön. Úgy gondolom, az élet kényszerítette rá ezt a kormányt és ezt a parlamentet, hogy sok jogszabályt készítsen elő a kormány, és sok törvényt alkosson meg a parlament.
Számos olyan feladat volt, amely erre a kormányra, erre a parlamentre várt - gondolok itt elsősorban a gazdasági rendszerváltás kibontakoztatására. A törvények minőségével kapcsolatban úgy gondolom, ilyen mennyiségű törvénygyártás mellett természetes, hogy valóban, hibák is becsúsznak. Azt hiszem, ez a kormány ezt soha nem próbálta eltitkolni. Elismertük, hogy bizony akadtak hibák a törvényalkotás során. Azt is el kell ismerni - nem is lehetne letagadni -, hogy bizony voltak olyan törvények, voltak olyan törvényi rendelkezések, amelyek nem állták ki az alkotmányosság próbáját.
Én viszont úgy gondolom, ennek csak részben oka az, hogy nem volt megfelelő a törvény-előkészítés. Egészen biztosan oka az is, hogy nincs még mindig új alkotmánya az országnak, holott mindegyik párt zászlajára tűzte, hogy szeretne új alkotmányt. A régi alkotmánynál nem mindig tudjuk az időnként egymásnak is ellentmondó rendelkezésekből kihámozni azt, hogy melyiknek megfelelő egy adott új törvény, vagy melyiknek nem.
Nagyon remélem, hogy a következő ciklusban végre meg tudjuk alkotni majd azt az új alkotmányt, amely már megfelel a korszerű követelményeknek, amelynél majd meg tudjuk határozni pontosan a szociális jogokat, hiszen például számos olyan jogszabállyal volt alkotmányossági probléma, amely a szociális jogok nem megfelelő meghatározása miatt ütközött a jelenleg hatályos alkotmány szövegével.
Úgy gondolom, összességében számos olyan jogszabály, törvény született ebben a ciklusban, amelyre büszkék lehetnek az Országgyűlés mindkét oldalán ülő képviselők; utalnék itt csak a jogharmonizációt elősegítő törvényekre, amelyekről az Európai Bizottság is elismeréssel szólt. Úgy gondolom, hogy amikor a törvények minőségéről beszélünk, feltétlenül ezeket is meg kell említenünk.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir