DR. HASZNOS MIKLÓS

Full text search

DR. HASZNOS MIKLÓS
DR. HASZNOS MIKLÓS (független): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A négyéves parlamenti ciklus végéhez közeledve a Kereszténydemokrata Néppárt joggal várná el, hogy a négyéves parlamenti munkáról egy alapos visszatekintés és mérleg készüljön. Vajon lesz-e, aki ezt elkészíti? Biztos, hogy lesznek, születnek majd olyan adatok, hogy melyik pártból hányszor szóltak hozzá, milyen módosító javaslatokat adtak be és hányan, hány órát üléseztünk - de vannak ennél sokkal fontosabb kérdések is. Ezek a fontos kérdések azok, hogy egyszerűen meg lehet-e mondani, mi kára és mi haszna volt az országnak abból, hogy azokat küldte ide, ebbe a parlamentbe négy évvel ezelőtt, akiket ideküldött, hogy ezek az emberek milyen hatékonysággal dolgoztak, mit mulasztottak, mit csináltak jól és mit csináltak rosszul, vagyis - egybefoglalva az egészet -: milyen volt a döntéseink minősége.
A közvélemény előtt a törvények minősége még nem bír kellő fontossággal. Ma még ott tartunk, mint az egyszerű állampolgár, aki felül a repülőgépre, és a repülőgép ülésének a minőségével sokkal többet foglalkozik - mert közvetlenül tapasztalja, hogy az kényelmes-e vagy sem -, mint azzal, hogy milyen a repülőgép motorja, pedig attól az élete is függhet; azt rábízzák a szakértőkre, hogy a szakértők állapítsák meg, milyen a repülőgép motorja. A parlament döntéseinek, azaz a törvényeinknek a minősége is egy olyan tényező, amelytől az ország és az állampolgárok élete és közérzete is függ, tehát itt is szükség van az igazi szakértőkre. A szakértelemnek pedig mi lehet a legfőbb kontrollja? Nem más, mint a minőség.
Akkor tegyük fel azt a kérdést, hogy hány törvény sikeredett selejtesre, hány paragrafus bizonyult alkotmányellenesnek; indokolt volt-e például egy olyan nagy horderejű kérdés, mint a világkiállítás lemondása; indokolt volt-e például a privatizációs többletbevételeknek az adósságcsökkentésre fordítása; hány törvény volt a jelenleg is érvényes, hatályos jognak megfelelően hatástanulmányokkal megalapozottan előkészítve, és hány törvényjavaslathoz készült több variáció optimumszámítással is; és akkor, ha voltak is ilyenek, hány képviselőhöz jutottak el, és hány milliót fizettek ki ezekért, és kiknek. Összesen tehát feltehető a kérdés, hogy hány milliót fordítottak a különböző tárcák a törvény-előkészítésre. És akkor megállapítható, hogy ezek után milyen a mai magyar hatályos jog minősége.
Rossz minőségű törvények nemcsak hogy nem szolgálják a közjót, a bonum commune-t, hanem így nehezen várható el a társadalom részéről a jogkövető magatartás az érthetetlen, ellentmondó, állandóan módosításra szoruló, még a szakemberek által is nehezen követhető és áttekinthető jogi normák esetében. A rossz minőségű jogalkotás mérhetetlen kárt okoz a társadalomnak, de ezt senki nem fizeti meg, csak az állampolgárok milliói, mert nem jogellenesen okozta az állam, hanem csak a minőség és a szakértelem hiánya miatt.
(19.40)
Mi, kereszténydemokraták többször emeltük fel a szavunkat ebben a Házban a jogminőség érdekében. Módosító javaslatokkal is próbáltuk javítani az előterjesztéseket - be kell vallanunk, hogy nem sok sikerrel. A rendszerváltás utáni első kormányról még joggal mondhattuk el azt, hogy tanuló kormány. Ilyen volt a törvény-előterjesztésben is. A második ciklus kormánya önmagát titulálta szakértőnek, de a törvény-előkészítésben és azok beterjesztésében inkább hasonlított egy sztahanovista kőművesre, aki két kézzel szórja az odaadogatott téglát a kalodába, anélkül, hogy a kalapácsot, a függőónt és a vízszintmérőt használta volna. Ezért bizony sokszor dől a fal, és ezért bizony sokszor ferdére is sikeredett.
Reméljük, a harmadik kormány a jogalkotásban már a minőséget fogja előtérbe helyezni, és nem feltétlenül a jogszabályok számával kíván rekordot dönteni. Megérdemelné ez az ország végre, hogy egyszer egy ilyen kormánya is legyen.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir