POZSGAI BALÁZS

Full text search

POZSGAI BALÁZS
POZSGAI BALÁZS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! A cukorrépa kérdésében az ősz folyamán már másodszor fordulok önhöz. Dráma zajlik a cukorpiacon, dráma a termelők körében, de dráma a feldolgozók körében is. A cukorrépa-termelők számára reményt jelentett, hogy 1998 novemberének elején olyan FVM-rendeletek kerültek meghirdetésre, amelyek pozitívan érintették az ágazatot. Azonban december 10-én lejárt a cukorrépa minőségi támogatására kiírt pályázat. Az időjárási körülmények miatt a cukorrépa egy jelentős része nem kerülhetett a rendeletekben szereplő határidőig átadásra a cukorgyárakban. Így a termelők közül nagyon sokan nem nyújthattak be pályázatot a rendeletben jelzett időpontig. Jelezni kívánom, hogy december 10-én, tehát a lejárat napján mintegy 5900 hektár répa volt még bent a földben, tehát szedetlen volt, és közel egymillió tonna volt a földszélen a depókban.
Mindezek következtében a termelők egy jelentős csoportja önhibáján kívül nem részesülhet a cukorrépa minőséghez kötött ártámogatásából. Nagyon sajnálom, hogy a tárca nem hosszabbította meg a pályázat beadási határidejét a Cukor Terméktanács kérése ellenére sem, amely egyébként november 12-én kelt, így a 6 tonna zöldcukorhozam fölött termelő gazdákat, akiknek még kint van a termésük, jelentős kár fogja érni.
Kérdezem a miniszter úrtól, hogyan kívánja a tárca kompenzálni a termelőket a jövőbeni hazai cukorellátás biztonsága és a cukorár stabilizálása érdekében. És arról is érdeklődöm, hogy miért nem tudta a tárca elérni a Pénzügyminisztérium, a Gazdasági Minisztérium illetékeseinél a pályázat határidejének eltolását a jövő év végéig. Úgy érzem, miniszter úr, hogy szándékai ellenére - mint ketrecbe zárt oroszlán - küzd az ágazatért, de ezek a GM és PM által meghatározott keretek olyan szűkek, hogy igazából ez az ágazat ebből a helyzetből nem tud kitörni.
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir