DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság is tárgyalta a T/272. számon benyújtott, a szervezett bűnözés, valamint az ezzel összefüggő egyes jelenségek elleni fellépésről szóló törvénytervezetet. A bizottságban egyetértés volt abban, hogy a törvényben megfogalmazott általános cél fontos cél, és ennek érdekében a mai - sajnos aktuális - időkben valamit nyilvánvalóan tenni kell. Tehát a szervezetszerűen fellépő bűnelkövetőkkel szemben újabb eszközöket, újabb jogintézményeket kell adni a bűnüldöző szervezeteknek.
Ugyanakkor a vita arról alakult ki - és ez az emberi jogi bizottság ülésén természetes -, hogy ha a célban egyet is értünk, hogy szükséges pluszeszközöket adni, vajon az itt megfogalmazott pluszlehetőségek, pluszeszközök átlépnek-e egy olyan határt, amire azt lehetne mondani, hogy az alapvető emberi és szabadságjogok, a jogállam megszokott alapintézményei sérülnek. Egyébként ezt a dilemmát a törvényalkotó az általános részben meg is fogalmazza, hogy gyakorlatilag ez az alapkérdés. Kiss Gábor képviselőtársam annak idején, a bizottsági ülésen pontosan idézte a törvény általános részének indoklásából ezeket a megfogalmazott mondatokat.
A többség álláspontja az volt, hogy kétségtelen, hogy valamelyest szűkülnek ezek a szabadságjogok, kétségtelen, hogy a jogállam alapvető elveinek érvényesülése bizonyos területeken megfoghatóan szűkül, ez a szűkülés azonban nem lépi át azokat a határokat, amire azt lehetne mondani, hogy itt már jogállami elvek sérülnek. Ennek indokaként a többség azt fogalmazta meg, hogy a jogállam többek között attól jogállam, hogy a bírói kontroll minden egyes intézkedés esetén továbbra is megmarad.
A bizottsági ülésen felvetődött, hogy vannak-e ebben a törvénycsomagban olyan intézkedési, eljárási lehetőségek, ahol ez a lehetőség nincs meg. Az ott lévő államtitkár úr megfogalmazta, hogy egyetlen ilyen esetet tudna felsorolni: ez az idegenrendészet területén található meg, ahol a panasztörvény nem biztosít bírói jogorvoslati lehetőséget, de más ilyen lehetőség a törvényben gyakorlatilag nincs, tehát a bírói kontroll mindenképp adott, és ezt a bizottság többsége megnyugtatónak tekintette.
A különös részben megfogalmazott hat problémakör közül három - azon belül is inkább kettő - az, ami a bizottság vizsgálódásának homlokterébe került, és ez a bűnmegelőzési ellenőrzés szabályai és a személyes adatvédelem. A bűnmegelőzési ellenőrzés kapcsán a bizottság számára nyilvánvaló volt, illetve ott tudatosodott mindenki számára, hogy nem új jogintézményről van szó, mert '94 óta működik ez a jogintézmény, csak ellentmondásosan vagy alig működött, mert nem volt kellően szabályozva. Ez a törvénytervezet ennek szabályozására tesz egy érdemleges kísérletet; sőt megfogalmazódott, hogy a rendőrség szerepét ezen a területen is gyakorlatilag a bíró veszi át.
A másik terület, amit érdemben vitattunk, a személyes adatok kezelésével összefüggő szabályok területe. A vitát nyilvánvalóan az is segítette és élénkítette, hogy a bizottság ülésén részt vett az adatvédelmi biztos úr. Megnyugtatóan tapasztaltuk azt - a biztos úr is említette és a Belügyminisztérium képviselője is hangot adott ennek -, hogy a törvény előkészítése kapcsán az ombudsman és a Belügyminisztérium tevékenyen együttműködött, és ennek az érdemi együttműködésnek a nyomai meg is látszanak a törvényen, mert én legalábbis azt vettem ki az adatvédelmi biztos szavaiból, hogy az az álláspont, amit ő adatvédelem kapcsán képviselt, a törvénytervezetben többnyire érvényesül.
(10.00)
Azt mondta, hogy három területen vannak még valamelyest fenntartásai. Az egyik ilyen megfogalmazása gyakorlatilag az volt - amit már Mécs Imre is megfogalmazott -, hogy számára a szervezett bűnözés fogalomköre nem pontos ebben a törvénytervezetben. Az ott lévő államtitkár úr pedig hivatkozott arra, hogy az értelmező rendelkezések közül melyek azok a törvényszakaszok, amelyek egyértelműen behatárolják ezt a problémakört.
Azt is fontosnak tartottuk, hogy a sürgősségre, a sürgős és rendkívül gyors eljárásra lehetőség van ebben a törvénytervezetben, mert e nélkül nyilvánvalóan nem lehetne fellépni a szervezett bűnözés ellen.
A bizottság az álláspontját 11 igen szavazattal és 7 tartózkodással alakította ki - 11 igen szavazat volt a törvénytervezet támogatása mögött. Azt gondolom, a 7 tartózkodó voks - amit az ellenzékiek adtak le - is jelzi azt, hogy a törvény céljával egyetértettek, legfeljebb az eszközök tekintetében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) voltak fenntartásaik.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir