DR. PINTÉR SÁNDOR

Full text search

DR. PINTÉR SÁNDOR
DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Hazánkban az 1990-es években történt társadalmi és gazdasági változások átalakították a bűnözés szerkezetét és főbb jellemzőit. A határok nyitottá válása, az átalakuló jogrend elősegítette a szervezett bűnözés kialakulását, megerősödését. Ma már a gépjárműlopás, az illegális kábítószer-kereskedelem, a prostitúció, az embercsempészet és több törvénytelen gazdasági vállalkozás is egyértelműen magán hordozza a szervezett bűnözés jegyeit. E veszélyes folyamat során kialakult egy olyan bűnözői szubkultúra, amelynek felszámolása, ellenőrzése a javuló nemzetközi együttműködés ellenére is komoly nehézséget jelent számunkra. A szervezett bűnözői kör cselekményének büntetlen folytatása, a bűnös eredetű vagyon tisztára mosása érdekében befolyásolni igyekszik az állami, államigazgatási szerveket is.
Mindezek megakadályozására a büntető jogszabályok rendszerváltást követő módosításai, a közbiztonság javítását szolgáló egyes kormányzati intézkedések lényeges, de nem elégséges lépésnek bizonyultak. Kétségkívül gazdagították a szervezett bűnözés elleni küzdelem eszköztárát, mégsem nyújtottak kellő védelmet ellenük. Tehát sürgetővé vált a jogszabályok szigorítása, és ezért az új törvények megalkotásánál meg kell találni azt az optimális határt, amely már biztosítja a kellő szigort és hatékonyságot, de nem sérti a szükségesnél jobban az állampolgári szabadságjogokat.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A továbbiakban a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépést biztosító törvényjavaslat főbb rendelkezéseiről, az általam fontosnak vélt jogi és kriminálpolitikai törekvésekről szólok. A javaslat többek között a közveszélyes állapotokat előidéző, azokat eltűrő nyilvános helyek működésére vonatkozó szabályokat fogalmazza meg. Ennek célja, hogy az igazgatási eszközöket is segítségül hívja, a jegyzők visszavonhassák vagy felfüggeszthessék a működési engedélyeket, ezzel is akadályozva vagy megelőzve a bűnös tevékenység folytatását, újrakezdését.
A javaslat a közterületi prostitúció rendészeti kezelésére is kísérletet tesz. A prostitúció, valamint az ahhoz kapcsolódó élősdi cselekmények széles skálája a rendszerváltozás időszakában vált a hazai és nemzetközi szervezett bűnözés részévé. A jelenség napjainkra üzletággá terebélyesedett.
A gyakorlat bebizonyította, hogy a prostituáltat üldöző, tiltó szabályozás kudarcot vallott. Álláspontunk szerint azonban van lehetőség e jelenség időbeli és területi korlátozására. Az üzletszerű kéjelgés jogi fenyegetettsége így megszűnne mindazon esetekben, amikor a szexuális szolgáltatás felajánlására a javaslat által meghatározott védett övezeten kívül, vagy a helyi önkormányzat által kijelölt zónában kerülne sor.
A javaslat a közterületekre, a nyilvános helyekre és a találkahelyek létesítésére érvényes olyan általános tilalmakat fogalmaz meg, amelyek a prostitúcióval fenyegetett társadalmi érdekek, értékek védelmét szolgálhatják, és meghatározott közintézmények zavartalan működését biztosíthatják. Így például meglenne a lakónegyedek nyugalma, a kórházak nyugalma, az iskolák előtt a gyermekeket nem zaklatnák, és biztosítaná más, hasonló jellegű intézmények zavarmentes működését is.
A szexuális szolgáltatásra ajánlkozás pontos helyének, övezetének kijelölése a helyi viszonyokat ismerő önkormányzatok feladata lenne. A javaslat törekszik a kiskorúak fokozott védelmének megteremtésére. Hatékonyabb szabályokat fogalmaz meg az üzletszerűen szexuális szolgáltatást közvetítőkkel, illetve az e személyeket segítőkkel szemben. A büntető anyagi jogszabályokat érintő javaslat az emberkereskedelem tényállását is megfogalmazza. Ezzel lehetőséget kíván biztosítani a prostituáltakat kizsákmányolókkal szembeni fokozottabb büntetőjogi fellépésre.
Tisztelt Országgyűlés! A javaslat a rendőrségi törvénnyel 1994-ben megteremtett bűnmegelőzési ellenőrzés jogintézményét is életképessé kívánja tenni. Mint ismeretes, a büntetés-végrehajtási intézetekből szabadultak hatósági ellenőrzését szolgálni hivatott intézmény a végrehajtási szabályok hiányában nem érvényesülhetett ez idáig. A jogintézményt szabályozó norma módosítására irányuló javaslat jog- és kriminálpolitikai indoka, hogy a társadalom kontroll alatt tarthassa a különösen veszélyt jelentő bűnözőket.
Indokolttá vált mindezek mellett az egyes idegenrendészeti és menekültügyi szabályok módosítása is. A javaslat többek között a vízum és a huzamos tartózkodási engedély feltételrendszerének szigorítását, a tartózkodási engedélyek visszavonási lehetőségeinek bővítését, a bevándorlási engedélyek újszerű szabályainak kialakítását tartalmazza. Megfogalmazódnak az idegenrendészeti őrizet alkalmazásának kötelező esetei, a közösségi szállások elhagyásának korlátozása, a megfelelő úti okmányokkal nem rendelkező külföldieket szállító légi járművek üzemeltetőivel szemben alkalmazható pénzügyi szankciók alkalmazhatósága is. E szabályok azt célozzák, hogy a közbiztonságra veszélyt jelentő külföldiek magyarországi tartózkodását a hatóságok az eddiginél jobban korlátozhassák. Az idegenrendészeti szabályok módosításával a javaslat a jogalkalmazó szervek számára egyértelmű helyzetet kíván teremteni.
(9.40)
Tisztelt Országgyűlés! A javaslat új adatkezelési szabályokat is megfogalmaz annak érdekében, hogy a jogszabályok között megteremtődjék az összhang. Az új szabályok alkotásakor arra törekedtünk, hogy a jelenlegi ügyészi kontroll érintetlenül hagyása mellett a súlyosabb esetekben a büntetőeljárások zökkenőmentessége, soronkívülisége biztosítható legyen. Itt gondolok elsősorban a terrorizmusra, az illegális fegyver- és kábítószer-kereskedelemre, a pénzmosásra.
Az adatvédelmi törvény hatálybalépése óta eltelt időszak informatikai fejlődése szükségessé teszi a vonatkozó törvényben meghatározott egyes rendelkezések tartalmi felülvizsgálatát.
Az adatkezelés tartalma megváltozott, az ahhoz kapcsolódó döntések, valamint az adatkezelés technikai folyamata szervezetileg elkülönült. A javaslat az adatkezelő és az adatfeldolgozó szervezetek feladatainak és felelősségének pontos elhatárolását végzi el. Az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvényt és az ahhoz fűzött titokköri jegyzéket is módosítjuk, így egyértelmű lesz a rendvédelmi szervek működését ellenőrzők minősítési jogköre.
A büntetőeljárásról szóló új törvény számos rendelkezésében módosította a rendőrségi törvénynek a titkos információgyűjtés szabályait rögzítő rendelkezéseit. Az új büntetőeljárás ugyanakkor kimondja: külön törvénynek kell rendelkeznie a rendőrségi törvény módosításával kapcsolatos normák 2000. január 1-jét megelőző hatálybalépéséről; mint ismert, az új büntetőeljárás ezen időpontban lép majd hatályba. E rendhagyó jogi megoldást az érintett rendelkezések hatályosulásának halaszthatatlansága indokolta.
A fedett nyomozó igénybevételére, a fedőintézmények alkalmazására, s mindenekelőtt e jogi intézmények speciális pénzügyi-gazdálkodási szabályaira koncentráló normák mihamarabbi hatálybalépése a rendőrségi törvény hiányosságait orvosolja.
A határőrizetről, a határőrségről szóló törvény, továbbá a vámjogokról, valamint a vámigazgatásról szóló törvény módosítását a határőrség, illetve a vámőrség nyomozóhatósági jogkörében utóbb bekövetkezett változások is feltétlen indokolttá tették.
A javaslat lehetővé teszi a nyomozó szervek részére valamennyi titkos nyomozási eszköz igénybevételét a hatáskörükbe tartozó bűncselekmények felderítése érdekében. A nyomozó szervek kompetenciájába ugyanis a szervezett bűnözéshez tartozó bűncselekménytípusok is tartoznak, amelyek felderítése terén a hagyományos bűnüldözési eszközök igénybevétele korlátozott eredményekkel járhat.
A szervezett bűnözés elleni küzdelem akkor lehet igazán hatékony, ha a rendvédelmi szervek felügyelete is megoldott. Ezért különös jelentőséget kell tulajdonítanunk a rendvédelmi szervek működése közben elkövetett jogsértéseknek, s kiváltképpen a korrupció megelőzésének és felderítésének.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy a javaslatban megfogalmazott jogintézmények valójában olyan hosszú távú befektetéseknek tekinthetők, amelyek esetleg évek múlva kamatoznak. A szervezett bűnözés elleni fellépés útja igen rögös, a szervezett bűnözés elleni küzdelemben jóval tapasztaltabb nyugati államok példái ugyanis kétségtelenné teszik számunkra, hogy a különleges szabályok csupán a küzdelem első lépcsőfokának tekinthetők, s az igazi harc azok alkalmazása során kezdődik.
Mindezekre tekintettel kérem az előterjesztett törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból.)
(Molnár Róbert helyét a jegyzői székben
Németh Zsolt foglalja el.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir