MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE, az önkormányzati és rendészeti bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Elöljáróban szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon fontosnak tartjuk azokat a célkitűzéseket, amelyek motiválták e törvénykollázs létrejöttét, a kivitelezéssel azonban már egyáltalán nem vagyunk megelégedve. Öt minisztérium dolgozott ugyan a törvénymódosítás-gyűjtemény kidolgozásán, de erről csak az a klasszikus mondás jut az ember eszébe, amikor megkérdezik: Mi a teve? - Nem más, mint bizottságilag létrehozott versenyló.
Nagyon egyenetlen a törvényjavaslat - de kezdem a pozitívumokkal. A vitában az ellenzék részéről elhangzott, hogy a prostitúciót mederbe szorító, szabályozó rendelkezéseket kisebb-nagyobb hiányosságokkal és definiálatlanságokkal ugyan, de általános vitára alkalmasnak tartjuk.
Itt el kell tekinteni attól a filozófiai problémától, hogy a törvényhozónak olyan kérdéseket és olyan területeket kell szabályoznia, amelyek valamennyi törvényhozó erkölcsi mentalitásától idegenek, erkölcsileg elítélő kalkulussal rendelkeznek, mégis nagyobb hibát követnénk el, ha nem szabályoznók, és hagynánk, hogy saját medrükben folyjanak és valóban a szervezett bűnözés melegágyává váljanak. Úgy gondoljuk tehát, hogy a törvénypakettnek ez a része az, ami valójában általános vitára alkalmas és módosító indítványokkal javítható.
A javaslat többi része azonban nem, mégpedig elsősorban a garanciális elemek és a gyakorlati megoldások hiánya miatt. Itt van például az üzlethelyiségekkel kapcsolatos ellenőrzés kérdése. Itt egy önkormányzati köztisztviselőre, a jegyzőre rendkívül súlyos felelősséget terhelnek, amely felelősség viselésére sem a pouvoir-ja, sem az eszközrendszere nincs meg, hogy e döntés következményeit vagy feltételrendszerét biztosítani tudja. Nem is szólva arról - miniszter úr pontosan tudja -, hogy az alvilág emberei mennyivel dörzsöltebbek nálunk, és ezt a jogszabályt nagyon könnyen ki tudják használni a konkurencia vagy a védelmi pénzt nem fizetők lejáratására - elég csak beültetni néhány álvendéget, följelentéseket tenni. Nincs jól kidolgozva, nincs jól megfogva ez a része.
A bűnmegelőzési ellenőrzéssel kapcsolatban pedig alapvető problémáink vannak. A nagy múltú polgári demokráciákban általában nem használják ezt az intézményt, inkább olyan intézményeket hoznak létre, amelyek a börtönből kiszabadult elítéltek beilleszkedését segítik, tehát egy pozitív támogatást alkalmaznak. Ez az ellenőrzési rendszer sajnos arra szolgál, hogy még inkább a szervezett bűnözés felé nyomja az elítéltet.
Problémáink vannak az adatkezeléssel kapcsolatban is, hiszen az Alkotmánybíróság leszögezte, hogy bármilyen jogszabály, amely személyes adat továbbításáról, az adatból új információ előállításáról vagy akármilyen más módon történő felhasználásról rendelkezik, csak akkor felel meg az alkotmány 59. §-ának, ha pontos garanciákat tartalmaz, és objektív korlátok közé kell szorítani az adatok útját. Úgy gondolom, az adatvédelmi biztos is meg fog szólalni ebben a kérdésben, hiszen elmondta, hogy a szervezett bűnözés fogalmi rendszerét sem látja tisztán. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Bár nagyon rövid az időm, de aggodalommal figyeljük azt, hogy a habeas corpus szellemisége mennyire visszaszorul, holott a magyar alkotmányban az teljes mértékig szerepel. Egyre több hatóság kap felhatalmazást arra, hogy garanciák nélkül, ellenőrzés nélkül a magánlakások területére lépjen. Most ezt a menekültügyi részt is ki akarják terjeszteni, hogy a határőrség, a pénzügyőrség is minden további nélkül lakásokba menjen. Nemrég volt az, amikor Solt Otília lakásán szeszfőzőt kerestek Budapest kellős közepén, és szamizdatokat talált a rendőrség.
Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján, szívós, rendszerszerű munkával lehet visszaszorítani a szervezett bűnözést, a kicsiknél kezdve. Ezért tartózkodásunkkal azt fejeztük ki, hogy egyenetlensége miatt a jogszabály egy részét el tudjuk fogadni általános vitára, de a nagy részét általános vitára alkalmatlannak tartjuk; mind a Szabad Demokraták Szövetsége, mind a Magyar Szocialista Párt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) képviselői.
Köszönöm, elnök úr. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir