PERLAKI JENŐ

Full text search

PERLAKI JENŐ
PERLAKI JENŐ, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A szervezett bűnözés elleni törvénycsomag a társadalmat feszítő, szerteágazó összefüggéseket hordozó bűnözési formáknak üzen hadat a kapcsolódó törvényjavaslatokkal karöltve.
Akik a szervezett bűnözés veszélyét lebecsülik, azok nem ismerik a lehetőségeket, amelyek a társadalmat és a gazdaságot fenyegetik. A lakosság és a szakértők is igénylik a hathatósabb fellépést a törvénysértések üldözése és visszaszorítása érdekében. De nemcsak a határokon belül tartják fontosnak a védekezést, hanem a NATO, az Európai Unió is tart az internacionális biztonsági problémáktól, ezért közösen várjuk a jogszabályváltozások pozitív hatásait. A várható hatás a társadalom jogkövetésében, a költségvetés bevételeinek hatékonyabb beszedésében és a bűncselekmények különösen veszélyes formáinak visszaszorulásában fog jelentkezni.
Különböző érdekek folytán a nyolcvanas évek végén még tagadták a szervezett bűnözés létét, de a rendszerváltozást kísérő események lehetőséget teremtettek a bűnözés megerősödésére, és más újszerű elemek kerültek előtérbe, mint például a gépjárműlopás, a kábítószer-bűnözés, a csempészet, embercsempészet és a vámorgazdaság; a legősibb mesterség gyakorlásával pedig úton-útfélen találkozunk, és azt hiszem, velem együtt ezt sokan szégyellik.
A jogszabályi hézagokat kihasználó bűnözők tőkét halmoztak fel, és céljaik érdekében a társadalom egyik legveszélyesebb betegségét is terjesztik: a korrupciót, és ha lehet hinni a híreknek, akkor az államszervezetet, az igazságszolgáltatást, a politikai életet is befolyásolni igyekszik a szervezett alvilág.
Indokolt napjainkban, hogy a hatékony fellépés érdekében részletes szabályok szülessenek különös normatívák megalkotása formájában. Hangsúlyozni érdemes, hogy a jogon túl a személyi feltételek és a nemzetközi együttműködés is kulcsszerepet játszanak a társadalom ezen jelenségeinek felszámolásában. A javaslat a bűnüldözés költségvetési feltételeit is igyekszik megteremteni.
A közbiztonság szempontjából veszélyes üzletek bezárása, működésének megakadályozása a közigazgatás eszköztárát használja a bűnszervezetek egyik legerősebb bevételi forrásának, a kábítószerrel való visszaélésnek az elapasztására. A drogdiszkók korát e törvénnyel lezártnak tekinthetjük, ha a jegyzők a kibúvási lehetőségeket is megszüntetik a dekoncentrált szervekkel együttműködésben, hogy új formában ne folytathassák rövid időn belül az üzemeltetést a tulajdonosok.
A prostitúció visszaszorításában jelentős lépés a fogalmak tisztázása és a helyszín korlátozása. A bírságok összege várhatóan eléri eredményét, és a türelmi zónákba szorítja tevékenységet. A javaslat a prostitúciót kizsákmányoló cselekményeket továbbra is fenyegeti büntetőjogilag, ugyanakkor a prostituáltak számára a helyzetből kiutat jelent, ha lehetőséget látnak a létfenntartás más útját megtalálni, és ez a prostituált és kitartottjának viszonya fellazulásán keresztül valósulhat meg.
Vége lesz a szexuális szolgáltatások nyílt hirdetések útján való propagálásának ugyanúgy, mint a prostitúciót nyíltan tűrő és támogató szórakozóhelyek aranykorának.
A bűnmegelőzési ellenőrzés intézménye a büntetésből szabadult személyeket kontrollálja a jogkövető életvitel érdekében a szabadulást követően.
A turizmussal és a menekültekkel érkeznek olyan személyek hazánkba, akiknek magatartása, életvitele veszélyes a társadalomra, éppen ezért a beutazás, a tartózkodás feltételeit szigorítani kell. Emellett a javaslat készítői az emberi jogokat és a menekültügyi jogvédelmi elvárásokat is kielégítették.
Az állam túlhatalmát korlátozó adatvédelmi szabályozások napjainkban jelentős mértékben akadályozzák a legnagyobb értékű és legveszélyesebb bűncselekmények üldözését. Jelentős társadalmi és gazdasági hátrány származik a speciális szabályozások hiányából. Ezt a hiányt fogja pótolni ez a jogszabály, és ezt a helyzetet változtatja meg a javaslat az adatbázisok egyedi összekapcsolásának lehetővé tételével. A titoktartás alól megfelelő feltételek esetén felmenti a javaslat az adatkezelőt, hogy a vámmal, devizával, fegyverrel, terrorizmussal és szervezett bűnözéssel kapcsolatos bűnüldözést kiszolgálja a megfelelő információkkal.
A felderítést a fedett nyomozással kapcsolatos adatok biztonságos kezelésével javasolja erősíteni a szöveg. Különösen fontos a vámbűntettek felszámolásával kapcsolatban a megelőzési szolgálat jogainak bővítése a titkos nyomozás területén. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
A javaslat felsorolt tartalmi pozitívumai alapján az önkormányzati és rendészeti bizottság a szöveget 15-0-5 arányban általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir