DR. BÓKA ISTVÁN

Full text search

DR. BÓKA ISTVÁN
DR. BÓKA ISTVÁN, az idegenforgalmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről szóló T/325. szám alatti törvényjavaslatot az Országgyűlés idegenforgalmi bizottsága általános vitára alkalmasnak tartotta.
Az 1999-es költségvetés bizonyos értelemben a mostani polgári kormányzat számára öröklött költségvetés, mind szerkezetében, mind pedig tartalmában, hiszen az előző kormányzat által ránk hagyott, jelentős nagyságú kötelezettségvállalások döntően befolyásolják az új kormányzat mozgásterét. Ennek ellenére a beterjesztett költségvetés biztosítja az egyensúly megtartását, lehetővé teszi a 4-5 százalékos gazdasági növekedést, s a kormány korábbi vállalásainak megfelelően lehetővé teszi, hogy jövő év végére csökkenjen az infláció. Egyre inkább elérhetőnek tűnik az évi 8-9 százalékos infláció, amit egyre többen előre is jeleznek. A polgári koalíció kormánya a gazdasági növekedés motorja és a jólét növekedése első számú feltételének a munkahelyteremtést és a gazdaság megújulási képességének fejlesztését tekinti.
Az idegenforgalmi bizottság az 1999. évi költségvetéssel kapcsolatban azt vizsgálta, abban megjelennek-e azok az értékek, amelyek a mostani kormánypártok részéről a választási tervekben, s ezt követően a kormányprogramban szerepeltek, amelyek megvalósítását vállaltuk, illetve hogy a kitűzött költségvetési célok megvalósíthatóak-e. A bizottság megállapítása szerint a beterjesztett költségvetés reális, óvatos, de egyben előremutató és jövőt építő költségvetés. A választási programban és a kormányprogramban megjelölt célkitűzések megjelennek a költségvetésben is, s így megvan az előrelépés lehetősége. Fontos, hogy a költségvetés végre nemzetgazdasági súlyának megfelelően kezeli az idegenforgalmat, mert a turizmus szempontjából fontos területek kiemelt hangsúlyt kaptak.
Először is: az 1999-es költségvetés a családok költségvetése, a családok helyzetének erősítésével a belföldi turizmust is erősítjük. A családok anyagi helyzetét javító intézkedések olyan befektetések, amelyek a jövőben többszörösen megtérülnek.
Másodszor: kiemelt cél a kis- és középvállalkozások támogatásának növelése, hiszen az idegenforgalom területén szinte kizárólag ilyen vállalkozások működnek, s bizonyíthatóan a kis- és középvállalkozások teremtik a legtöbb munkahelyet.
Harmadszor: a magyarországi idegenforgalomban az egyik legnagyobb probléma a közbiztonság riasztó helyzete. A polgári kormányzat kiemelten fogja kezelni a közbiztonság kérdését, a polgárok személyes biztonságát. A turizmus dinamikus fejlődését csak ott lehet elősegíteni, ahol közbiztonság van.
Negyedszer: a vidékfejlesztés nagy hangsúlyt kap az 1999-es költségvetésben, s ez fontos a falusi turizmus szempontjából is. A vidéki idegenforgalmi központok kialakításánál fontos szerepet tölt be az elérhetőség, ezért fontos az autóutak, a gyorsforgalmi utak építése. Örömteli, hogy az elmúlt évekkel szemben az idegenforgalom szempontjából fontos költségvetési finanszírozási források az inflációt meghaladó mértékben emelkednek. 1999-ben közel 20 százalékkal emelkedik a turisztikai célelőirányzat kerete, ami így meghaladja a 6 milliárd forintot, és ugyanilyen mértékben, közel 20 százalékkal emelkedik a települési önkormányzatok számára az üdülőhelyi feladatokra jutó normatív állami hozzájárulás.
Az előbb elmondottakra figyelemmel az Országgyűlés idegenforgalmi bizottsága az 1999. évi költségvetési törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir