TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS, a számvevőszéki bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A számvevőszéki bizottság megtárgyalta a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot és az Állami Számvevőszék véleményét. A bizottsági ülésen érdemi vita nem alakult ki. A képviselők részéről konszolidált, de egymásnak ellentmondó vélemények hangzottak el.
A Pénzügyminisztérium az előterjesztő képviseletében ismertette, hogy a törvényjavaslat három fő részből tevődik össze: egy normatív szabályozási részből, az eljárási szabályokat tartalmazó részből, illetve a költségvetés megalapozását szolgáló törvénymódosításokból. Az Állami Számvevőszék javaslatait részben elfogadhatónak, a törvényben realizálhatónak tekinti a minisztérium.
Az Állami Számvevőszék képviselője egy elvi dilemmát hangsúlyozott, ami szerint rendkívül nagy szakmai kihívást jelent számukra ez a feladat, de ennek évről évre mind magasabb színvonalon sikerül megfelelniük. Fontos megállapítás, hogy ez a feladat még az egypártrendszerben került a számvevőszéki törvénybe, ami alapján jelenleg is dolgoznak. Szerencsés lenne, ha a jövőben ezzel a kérdéssel nem kellene foglalkozniuk a számvevőknek.
Nagy a veszélye annak, hogy amikor véleményt mondanak a mindenkori kormány költségvetési javaslatáról, óhatatlanul is belesodródnak gazdaságpolitikai kérdésekbe, ami nem lehet a legfőbb ellenőrző szerv kompetenciája. A szabályozás újragondolását az uniós tagállamok gyakorlata is indokolja.
Megfogalmazódott továbbá, hogy ellenőrzési szempontból is számos pozitív átalakulás történik a költségvetési javaslatban. Többek között az, hogy a kormány az Országgyűlés bölcsességére bízza a támogatások odaítélését. Fontos feladatként és nem kritikaként elhangzott, hogy az 1999. évi pénzügyi terv még nem nevezhető reformköltségvetésnek.
A kormánypárti képviselők által elmondott véleményekből kitűnt, hogy a kormány folytatja programjának valóra váltását. A bevételi és kiadási oldal megalapozott, teljesíthető, ugyanakkor feszes, a kedvezőtlen gazdasági folyamatokra is felkészült. Jól érzékelhetők a prioritások, amelyeket a polgárok többsége elfogad és helyesnek tart. Ki mondhat nemet a családok támogatására, a közbiztonság, az oktatás feltételeinek javítására, a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozására? Sajnos, vannak ilyenek! Nem lehet azt mondani, hogy ők az ellenzék, hiszen ez nem igaz. Van olyan ellenzéki párt, amelyik nem mond nemet ezekre a célokra. A nemmel szavazók azok, akik elvesztették hatalmukat, akik politikusként és nem családapaként, állampolgárként vagy vállalkozóként mondják a nemet. Ők kénytelenek nemet mondani. Mindezt teszik azért, hogy politikusok maradhassanak.
Néhány, a költségvetés tervezését nehezítő körülményre szeretnék figyelmet fordítani, mindezt nem a teljesség igényével, számok nélkül. Az első: az idő rövidsége, hiszen mindössze négy hónap állt rendelkezésre a javaslat benyújtására.
A második: a polgári kormány által örökölt körülmények, például a nyugdíjreform negatív költségvetési kihatása, a társadalombiztosítási alapok hiánya, a Horn-Kuncze-kormány által tudott, de a nyilvánosság előtt eltitkolt banki szponzorálások - aminek a lényege a közpénzek magánszférába való átjátszása volt -, a nem számszerűsített, gigantomániás beruházási ígérvények - lásd Nemzeti Színház, metróépítés.
Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottsági ülésen minden párt elismerését és köszönetét fejezte ki az Állami Számvevőszék vezetőjének és munkatársainak a lelkiismeretes, alapos, szakszerű és gyors munkáért.
(18.50)
Az elismerésnek - bízom benne, hogy képviselőtársaim egyetértésével - az Országgyűlés nevében is el kell hangoznia. A bizottság az 1999. évi költségvetési törvényjavaslatot 9 igen, 5 nem szavazat ellenében általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir