LENDVAI ILDIKÓ

Full text search

LENDVAI ILDIKÓ
LENDVAI ILDIKÓ (MSZP): Egy másik ügyrendi javaslatot szeretnék tenni, elnök úr. Az órára nézek: éjfélt mutat. Szeretnék hivatkozni a Házszabály 38. §-ára, amely szerint ülésnapokból áll a parlamenti ülés. A mai napirendek a 16-ai ülésnapra voltak meghirdetve, mostantól 17-e van.
Két alternatív ügyrendi javaslatot szeretnék tenni ennek értelmében; az első alternatív javaslatom, hogy elnök úr napolja el a vitát és a hátralévő napirendi pontok tárgyalását. A másik, ehhez képest alternatívát képező ügyrendi javaslatom pedig úgy szól, hogy az elnök úr hívja fel a kormányt, nyújtson be az Országgyűlésnek országgyűlési határozati javaslatot a Gergely-naptár módosítására. Amúgy sem idegen mostanában az eddig bevált jogszabályok módosítása, nem hiszem, hogy elutasításra találna ez a javaslatom.
Ügyrendi javaslatom indoklása a következő: Kósa Lajos képviselőtársam, aki most nyilván mellém áll ebben a vitában, éppen néhány nappal-héttel ezelőtt kifogásolt az elmúlt parlamenti ciklusban megtörtént olyan eseményt, amikor egy bizonyos vita túlnyúlt az adott ülésnap naptári órakeretén. Mint azóta kiderült, ez akkor a házbizottság közös és egyezményes időbeosztása értelmében történt. Ha jól tudom, ilyen konszenzus most nem alakult ki. Semmiképpen sem tartanám indokoltnak annak a gyakorlatnak a bevezetését, hogy konszenzus vagy előzetes egyeztetés nélkül tologassuk az ülésnapok határát, és előidézzük azt a gyakorlatot, hogy akkor esetleg a 17-ei napra két ülésnap essen.
Aggályosnak tartom azt a politikai gyakorlatot, amely az időkereteket általában is ilyen lazán és a naptártól eltérően kezeli, hiszen ad absurdum a parlament kormányzati többsége a négy év lejártával a parlamenti választást megelőző napokon korlátlanul tolhatná ki a napokat, és megállna az idő a magyar parlamentben (Dr. Horváth Balázs közbeszól.). Gondolom, ehhez egyikünk sem kíván precedenssel szolgálni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban. - Dr. Koleszár Lajos: Személyes érintettség! - Dr. Fónagy János: És a másik két javaslat? Két alternatíva, az négy.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir