DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Wekler képviselő úr átfogóan elemezte az önkormányzatok helyzetét. Van néhány állítása, amivel volt önkormányzati tisztségviselőként is egyet tudok érteni, azonban három állításával kapcsolatban nagyon röviden hadd fejthessem ki a Fidesz álláspontját.
Az egyik, amivel a mondandóját kezdte: az önkormányzatok megítélése. Úgy fogalmazott, hogy ez a kormány nem önkormányzatbarát. Én azt mondanám, ez kétségtelen, hogy a költségvetésben az önkormányzatok nem tudnak olyan prioritást élvezni, mint bizonyos más területek, mert egyszerűen nem jut mindenre forrás.
Amit Wekler képviselő úr mondott a kórházak kapcsán, miszerint azzal, hogy az Országgyűlés tegnap úgy szavazott, ahogy szavazott, most elindul a kórházak kapcsán egy önkormányzati csődhullám, ezzel messze nem tudok egyetérteni. Nincs ilyen probléma az önkormányzatoknál! Szeretném elmondani, hogy az előző kormány hozta azt a döntést, amely az önkormányzatokra hárította volna a kórházak gondját. Az önkormányzati intézményrendszer jelentősen átalakult az elmúlt időszakban, legkevésbé az egészségügyi intézményrendszerre igaz ez. Az egészségügyi intézményrendszer esetében van egy kétarcúság: az önkormányzatok és a társadalombiztosítás által fizetett egészségügy kicsit ellenérdekelt. Azt gondoljuk, hogy ezt a problémát együttesen és átfogóan kell rendezni, és nem azzal a technikával, ahogy ő előterjesztette.
A gázvagyon kapcsán nehéz szemrehányásokat tenni nekünk: ezt a döntést is az önök kormánya hozta, amit nekünk kell majd helyre tenni. Folyik az az elkészítő munka, amely alapján az önkormányzatok hozzá fognak jutni azokhoz a forrásokhoz, ami az Alkotmánybíróság döntése alapján megilleti őket, még akkor is, ha ez a költségvetés ebben az évben ezzel kalkulálni nem tudott.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir