DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem sokkal vagyunk túl a rendszerváltást követő harmadik önkormányzati választásokon. Az elmúlt nyolc évben összesen hatszor élhettek és éltek a polgárok választójogukkal, a demokratikus politikai berendezkedést és a politikai váltógazdaságot eredményesen működtetve. Ebből, eddig azt hittük, nemcsak a Fidesz, hanem a többi mérvadó párt is azt a következtetést vonhatta le, hogy a parlamenti demokrácia eszközrendszerét a polgárok megtanulták alkalmazni. Ha elégedettek voltak egy politikai erővel vagy kormánnyal, rá szavaztak, ha nem, akkor egy vonzóbb alternatívát kínáló pártot támogattak. A demokratikus változtatások vesztesei nem mindig voltak képesek azonban elfogadni vereségüket.
Prominens politikusoktól, érdekképviseleti vezetőktől azonban talán még sohasem hangzott el olyan durva támadás a parlamenti demokrácia ellen, mint 1998. október 28-án Debrecenben, Sándor László szájából. Az MSZOSZ és a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke szerint - idézem az MTI jelentését -: "A parlamenti demokrácia eszközeivel a mai kormányzatot nem lehet megfékezni, ebből adódóan a szakszervezeteknek is erőteljesebben kell fellépniük." Az MSZOSZ elnökét idézem: az utóbbi időben a szakszervezetek tevékenységéből gyakran hiányolta az erőt. A Népszabadság pénteki száma szerint az MSZP elnöke lényegében egyetért Sándor Lászlóval. Többszörösen is riasztó képviselőtársam kijelentése, szintúgy a párelnök-frakcióvezető egyetértése.
Tekintsünk el attól, hogy az MSZOSZ elnöke erőtlennek tartja a szakszervezetek tevékenységét, de akkor - mint az ezért évek óta felelős szakszervezeti vezetőnek - illene megfontolnia lemondását. Ezzel szemben a Népszabadság szerint a szakszervezeti vezető ellenjelölt nélkül indul az MSZOSZ debreceni tisztújító kongresszusán az elnöki pozícióért. Az erőtlen magatartásra az MSZOSZ-vezető logikus indokot talált debreceni beszédében, idézem: a Bokros-csomag idején toleránsak voltak, vagyis az MSZOSZ a reálbércsökkenést tolerálja, ha a szocialista kormány okozza, de a reálbér-növekedést kevesli, ha épp nem az MSZP van hatalmon. A logika ismerős a nyugdíjvitából. Jobb, ha az MSZP vezette kormány fokozza a nyugdíjasok anyagi gondjait, mintha a Fidesz-Magyar Polgári Párt enyhíti azokat.
Inkább vizsgáljuk meg azt, hogy mit is jelentenek a szakszervezeti vezetőnek a szocialista pártelnök egyetértésével megerősített szavai, miszerint a parlamenti demokrácia eszközeivel a mai kormányzatot nem lehet megfékezni; jelenti, hogy az MSZP vezetése a nem parlamenti demokrácia eszközeit tartaná alkalmasabbnak. Ehhez azonban célszerű lenne tisztázni, hogy akkor milyen demokráciára tetszenek gondolni. Hadd hívjam fel figyelmüket arra, hogy a demokrácia szó egyes jelzői - amelyeket évtizedek óta a szakszervezetektől megszokhattunk, mint a népi vagy a szocialista - inkább fosztóképzőnek, nem pedig jelzőnek bizonyultak. Lehet, hogy az MSZOSZ elnöke és az MSZP elnöke inkább a népi demokrácia vagy a szocialista demokrácia eszközeinek híve a parlamenti demokráciával szemben? Ha igen, kár, hogy a választások előtt ezt nem fogalmazta meg ilyen egyértelműen.
Mindenesetre tanulságos, hogy egy párt frakcióvezetője és egy parlamenti bizottság elnöke ilyen lesújtó véleménnyel van a parlamenti demokrácia eszközrendszeréről. Ha viszont nem a parlamenti demokrácia eszközeivel, hanem általában a demokrácia eszközeivel van baja a szakszervezeti vezetőnek, akkor okkal aggódunk amiatt, hogy mit ért erőteljes fellépés alatt. Várható-e, hogy a közrendet és a közbiztonságot veszélyeztető, törvényellenes akciókat szervez a közeljövőben az MSZOSZ mindaddig, amíg nem MSZP-s kormány van hatalmon? Aggodalomra elég okot ad az a tény, hogy a kijelentés egy olyan párt egyik hangadó személyiségétől származik, melynek jogelődje a demokrácia semmilyen formáját nem tartotta tiszteletben.
Őszintén kíváncsi vagyok, hogy az MSZOSZ egyes tagszervezetei és a különböző politikai pártok, de elsősorban a kormány tisztelt képviselői miként vélekednek a fenti demokráciaellenes kijelentéséről. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir