VÁRHEGYI ATTILA

Full text search

VÁRHEGYI ATTILA
VÁRHEGYI ATTILA, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ahogyan Pető Iván elmondta, a kormány az elmúlt héten csütörtökön meghozta döntését a Nemzeti Színház új épületének felépítéséről, s terveink szerint - s ezt a tervet valóra fogjuk váltani - ezzel befejeződik a Nemzeti Színház lerobbantása óta megkezdődött kálváriája.
A kormány úgy döntött, hogy 10,7 milliárd forintot biztosít egy maximálisan 18 ezer négyzetméteres alapterületű színházépület megépítésére. Úgy döntött, hogy a közadakozásból származó, mai értéken mintegy 2,5 milliárd forintot csak és kizárólag az építkezés utolsó ütemében használja fel, mert ezzel is szeretne a polgárok, az adakozók számára garanciát nyújtani, hogy valóban arra fogják felhasználni a pénzüket, amire ők azt szánták. Kijelölte a helyszínt is, és ez a helyszín valóban nem az Erzsébet tér, hanem a Városliget. (Horn Gábor: Kinek van engedélye?) A Városliget olyan helyszín, amely méltó környezetet biztosít a magyar kultúrát (Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból: Méltatlan!) szimbolizáló Nemzeti Színház felépítésére.
Fel lehet tenni persze a kérdést, hogy jó döntés-e, helyes döntés volt-e, amit a kormány hozott. S erre több szempontból szükséges választ adni: egyfelől azért, mert megítélésünk szerint ez a döntés jó az V. kerületi lakosoknak, hiszen a zsúfolt forgalom helyett - a főváros szándékaival egyébként egyezően - nagyobb zöldterület kerül kialakításra.
Jó a főváros lakóinak is, mert lesz Nemzeti Színházuk (Derültség az MSZP és az SZDSZ padsoraiban. - Közbeszólások: Az országnak!), hiszen a kormány olyan tervet fogadott el, amely alapján valóságosan is megépíthető a Nemzeti Színház, szemben azokkal a tervekkel - úgy mondhatnám: illúziókkal -, amelyek az előző kormány döntéséből fakadtak. Jó a fővárosiaknak azért is, mert méltó helyen lesz a millenniumi környezetben, ragaszkodva ahhoz a szándékhoz és elképzeléshez, amit Széchenyi István már 1832-ben papírra vetett. És jó lesz azért is a fővárosiaknak, hiszen a belvárosban lehetőség nyílik e bizonyos nagyobb, összefüggő zöldterület kialakítására. A kormány úgy döntött, s talán ez megbocsátható a számára - vagy éppen örömteli is lehet, attól függ, honnan nézzük -, vállalja annak a költségeit, hogy az Erzsébet téri beruházás befejeződjön, s a főváros lakói számára biztosítsa annak hasznosítását.
De jó az országnak is, hiszen a kormány nem 20 vagy közel 20 milliárd forintból, hanem 10,7 milliárd forintból kívánja felépíteni a Nemzeti Színházat. (Folyamatos zaj az SZDSZ padsoraiból.) És jó minden színházszerető embernek, hiszen olyan Nemzeti Színházat kaphatnak, amely megjelenésében és beltartalmában egyaránt méltó a 200 éves magyar nyelvű színjátszás hagyományaihoz és elvárásaihoz. De jó azért is, hiszen például Magyarország többi színháza újra lehetőséget kap arra, hogy megtörténjen az a felújítás, amely korábban megtörtént, és megtörténjen az a felújítás, amely nem tudott megtörténni, hiszen nem volt rá elegendő forrás. Amikor a kormány döntést hoz, akkor ezeket a szempontokat - és sok más, művészeti és egyéb, egészségügyi, pénzügyi, közlekedési és városrendezési szempontokat is - mérlegelnie kell.
Amit pedig frakcióvezető-helyettes úr a felszólalás tárgyáról írt, a kormány beszédjéről írta, s lényegében a magyar nyelv védelmét hozta fel abban az ironikus formában, amit megtett. Csak szeretném jelezni, a magyar nyelv védelme esetében el kell mondani azt is, hogy nem a kormány beszédjéről, hanem a kormány beszédéről van szó. Köszönöm figyelmüket. (Derültség és taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Horn Gábor: Elő kell venni egy értelmező szótárt!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir