DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Egyszer már elhalasztottuk ezt a döntést; remélem, a mai napon alkalmasak leszünk a döntésre.
A helyzetnek a polgárokkal való ismertetése céljából hadd mondjam el, hogy 296 ember végez idegen területen pozitív, elismert tevékenységet: építkeznek, hidat, templomot építenek. Ezeket az embereket a kormány vonja vissza? Arról nem is szólva, hogy ha a kormány visszavonná, mint ahogy az előbb elhangzott módosító indítvány ezt tartalmazza, akkor ez egyúttal azt is jelenti, hogy az SFOR-parancsnokság alóli kivonásuk válik szükségessé, ami igazán kérdéses, hogy az eddig hangoztatott politikai együttműködésünkkel milyen viszonyban áll.
Hogyan számíthat a NATO Magyarországra mint szövetségesére a jövőben, hiszen más nemzet egységei, alegységei természetesen felfegyverzettek? Mi viszont ebben a helyzetben elvárnánk, hogy minket más védjen meg. Ez önfeladást is jelent egyúttal, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy az ENSZ-kéksisakosokat is éppen azért váltották fel a NATO felfegyverzett egységei, mert szükség van arra az elrettentésre, amit a módosító javaslat indoklásával szemben egyáltalán nem provokációnak, hanem elrettentésnek, a fegyverek láthatóvá tételének tartunk.
Ha a kormány követné ezt a javaslatot, és abban az esetben, ha a fenyegető harci cselekmények, változó politikai helyzet és a többi megítélése miatt kialakuló veszélyhelyzetben rendelné el a visszavonást, ez oly mértékű időkéslekedést okozna egy helyi akut veszélyhelyzet megítélésében, ami nyilvánvalóan működésképtelenséget jelentene.
(17.20)
A jelen helyzetben az önvédelmi fegyverekkel felfegyverzett műszaki alegység esetében mi a helyzet? Abban az esetben, ha tényleg éri valami veszély, támadás, a páncélos járművekbe történő bevonulás után a konzerv szituációja alakul ki. Igaz, hogy bizonyos védelmet élveznek, de ugyanakkor - mint a konzervben - nem is tudnak belőle kifelé tájékozódni vagy elhárítani. Tehát ez egyúttal céltáblahelyzet is. Azt hiszem, ezt a vitát nem szabad az atomerőmű és a biciklitároló ismert példájára folytatni, hanem gondoljunk arra, hogy sokszor esett már szó ebben a Házban arról, hogy a határon túli magyarok védelme fontos számunkra. Nos, ez az alegység határon túl van, magyarokból áll, védjük meg őket is!
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir