PERLAKI JENŐ

Full text search

PERLAKI JENŐ
PERLAKI JENŐ (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az 1996-ban megkezdett SFOR-feladatvállalás megfelel a magyar választók akaratának, egyezik a kormányprogram szellemével, és a NATO-csatlakozás irányába mutató tény. Az országgyűlési határozat módosítása egy adósságot egyenlít ki. Az adósság úgy keletkezett, hogy a parlament kifinomult alkumechanizmusa 1996-ban túlszabályozott egy szakmai, katonai kérdést. Megkötötte a parancsnokok kezét úgy, hogy nem tudták az alakulat közelbiztosítását szakszerűen megoldani.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt az eredeti határozat vitájában is a rendszeresített fegyverzettel való felvonulást támogatta. Ha tehát csak a kormányváltás történt volna meg, és más körülmény meg nem változik, akkor is indokolt volna e Magyarország tekintélyét csorbító, balul sikerült határozat jobbítása. De nemcsak választások voltak, hanem a koszovói válság nyomán a civilizált világ a nyomásgyakorlás mellett döntött, és ehhez hazánk a légtér használatát biztosítja. Szinte várható volt a feszültség növekedése, a fenyegetőzés. Így aztán amikor a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság harcos kijelentéseket tett, és a Boszniai Szerb Köztársaság szolidaritást vállaló nyilatkozata megszületett, az addig támogató környezet barátságtalanná vált.
(17.30)
Most tehát, amikor a katonák joggal igénylik a védelmük erősítését, azt valóban nem tagadhatjuk meg.
Az általános vitában elhangzott, hogy az MSZP egyetért az előterjesztéssel és a módosító indítvánnyal is, vagyis hogy a kormány biztonságos helyre vonja vissza a műszaki alakulatot. Az MSZP következetes a szándékában, hogy hidakat kell építeni Boszniában a NATO, Európa és Magyarország között, továbbá felismerte a kormány javaslatának ésszerűségét, és felzárkózott hozzá. Helyes az a vélekedése is, hogy biztonságos körülmények mellett lehet dolgozni, a veszély növekedésére reagálni kell, adott esetben Okucaniba kell visszavonni őket.
Tisztességes gondolat, hogy az SZDSZ aggódik a katonák életéért, nemkülönben a Fidesz-Magyar Polgári Párt és valamennyi képviselő is, azt hiszem, az ország Házában. Azonban az SFOR-parancsnokság alárendeltségében dolgoznak a derék önkéntesek, és így a kormány nem vonhatja vissza az egységet, tehát csak azt tehetné a kormány, hogy javítja a felszerelést, vagy visszavonja a műszaki alakulatot.
A MIÉP álláspontja ugyancsak következetes, de valamennyi általam használt indok alapját tagadja. Ez érthető, de nem talál az egyetértésünkre.
Vagyis az eddig elhangzottakat összegezve: a kormány javaslata megfelelő támogatásra talál, és ez így helyes. Vannak, akik aggódnak a katonákért, de ezt a - szimbolikus értelemben is - hídépítést nem adhatjuk fel, úgyhogy kérem tisztelt képviselőtársaimat, támogassák a kormány előterjesztését, és oldjuk meg ezt a problémát, elégítsük ki a műszaki alakulat védelmi igényét.
Köszönöm a szót. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir