KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Látják, milyen furcsa helyzetet eredményez az, ha a politikusoknak szelektív az emlékezete!? Pusztán terapikus szándékkal szeretném az önök emlékezetét (Zaj az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.) felfrissíteni az előző ciklusban előfordult néhány példával. Gyakran előfordult az, hogy a parlament a hétfői napon elfogadta az arra a hétre vonatkozó tárgyalási menetrendet, és a keddi ülésnapon a vita nem fejeződött be éjfélkor, amikor a keddnek egyébként a normál logika alapján vége van, hanem szerdán is folytatódott, tehát a keddi ülésnapra elfogadott napirend ugye szerdán nem lehet érvényes.
Ezt egy alkalommal szóvá tettem az akkori többséget alkotó koalíciónak, megkérdezvén azt, hogy elfogadunk-e egy olyan határozatot, hogy a parlamentben a kedd az szerda hajnali egy órakor is folytatódik. (Vancsik Zoltán: Majd decemberben, Lajos!) Akkor a következő választ kaptuk a mostani ellenzéki, nagy vehemenciával az ügyet képviselő pártoktól: a Házszabályban leírt és értelmezett dátumot, illetőleg időszakot megjelölő szavak nem a köznapi értelemben értendők! (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.) Önök mondták ezt, volt egy ilyen határozat! Akkor azt a határozatot fogadtuk el, hogy a parlamentben szerda egy óra az keddi napnak minősül. Ugyanis önök mondták azt, hogy a Házszabályban használt "nap", "hét", "ülésnap", "ülésszak" fogalmak nem a köznapi értelemben használatosak, hanem abban az értelemben, ahogy a házszabályi logika ezt diktálja, tehát ha keddre elfogadtunk egy napirendet, az még szerdán is tárgyalható, és ez nem házszabályellenes! (Dr. Hack Péter: Ilyen határozat nem volt, olvasd el, Lajoska!) Ezt a határozatot az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánytöbbség fogadta el (Közbeszólások az MSZP és az SZDSZ padsoraiból: Nem volt ilyen határozat!), sőt nem fogják kitalálni, hogy az értelmezést ki volt szíves előadni a Házban: Kóródi Mária akkori alelnök! (A kormánypárti padsorokból: Húúú! - Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.)
Éppen ezért én azt hiszem, hogy Tóth András képviselőtársunk erkölcsileg védhetetlen és hasonlóan bombasztikus kijelentései értelmezhetetlenek, mert a mi házbizottsági ülésen kezdeményezett állásfoglalásunk pusztán azt próbálta megakadályozni, hogy önök most homlokegyenest szembe menjenek az alig néhány évvel ezelőtt nyilvánvalóan nagyon elvszerűen kialakított házszabály-értelmezési álláspontjukkal. És pusztán arra teszünk egy gyenge kísérletet - hiszen ez önök által nyilvánvalóan elítélhető és elítélendő -, hogy önök ne mondjanak homlokegyenest ellenkezőket akkor, amikor kormányzati pozícióban vannak, és akkor, amikor ellenzéki pozícióban vannak.
(18.40)
Az akkori vitában az értelmezésben ugyanis - a képviselőtársaim nem fogják kitalálni - azok a szavak, hogy hatalmi koncentráció, koalíciós érdek, nem hangzottak el, hanem szigorúan, nagyon elvszerűen a házszabályi értelmezéseket hallottuk az akkori képviselőtársainktól, a kormánypárti oldalról, és ezt el is fogadtuk. Úgyhogy felhívom a szíves figyelmüket, hogy tartsanak ki az akkori álláspontjuk mellett! (Vancsik Zoltán: Aranyat ér a hozzászólásod!) A mi segítségünk pusztán arra szorítkozik, hogy ne kerüljenek állandóan önmagukkal ellentmondásba. (Vancsik Zoltán: Ezt még idézni fogjuk, Lajos!)
Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Kóródi Mária jelentkezik.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir