KATONA KÁLMÁN

Full text search

KATONA KÁLMÁN
KATONA KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Teljes mértékben egyetértek a képviselő úrral abban, hogy az új kormánynak megkülönböztetett figyelmet kell fordítania a vasúti közlekedés fejlesztésére. Az előző Országgyűlés által elfogadott közlekedéspolitikában kiemelt célként fogalmazódott meg az a kötelezettség, hogy meg kell fékezni a vasúti szállítás részaránycsökkenését. Mindez nem csekély feladat, hiszen hazánkban ma ez az arány kétszerese (Sic!) a nyugat-európai országokénak.
Már elkészítettük a magyar vasutak tízéves fejlesztési programját, amelyet a szükséges egyeztetések után a jövő év tavaszán terjesztünk a kormány elé. A vasúthálózat fejlesztési tervének kidolgozása elsősorban a jelenlegi helyzetből, a reális prognosztizálható forgalomból indul ki. Egyértelművé tettük, hogy folytatni kívánjuk a már jelenleg is nagy erővel folyó vasúti villamosítási programot. A nemzetközi törzshálózaton a már elkészült Budapest-Hegyeshalom-vonal korszerűsítése után folytatódik az ötödik európai folyosó részeként a Zalalövő-Muraszombat-vonal újjáépítése. Ez utóbbi megvalósításával versenyképes tengeri kijárathoz jut a magyar vasúthálózat. Phare-támogatással és EIB-hitel segítségével megkezdjük egyes nemzetközi fővonalak rehabilitációját is. A fővonalakon végzett felújítások kettős haszonnal járnak, hiszen a fővonalakról kikerülő vágánymezők, átfektetve a hazai törzshálózatra, illetve a mellékvonalakra, még évtizedekig szolgálhatják a kisebb terhelésű vonalakat.
Számoltunk azzal a ténnyel is, hogy a második világháború után egyszerre újjáépített vasúti hidak most, ötven év után közel egyszerre fáradnak el. A híd azonban az a területe a vasútnak, amelyen nem lehet takarékoskodni. Terveinkben a hidak felújítása ennek megfelelően kiemelt programként szerepel. A fejlesztésekhez nélkülözhetetlen források előteremtése érdekében felülvizsgáltuk az amortizáció elszámolásának eddigi gyakorlatát. Elkészült az az előterjesztésünk, amely megalapozza a kormány döntését a műszakilag szükséges amortizáció elszámolásához. Tízéves vasútfejlesztési koncepciónk tehát számol mindazokkal a fő kérdésekkel, amelyeket képviselő úr az interpellációjában számon kért.
Ugyanakkor nem tervezünk olyan fejlesztéseket, amelyek gazdasági vagy forgalmi okokból nem indokoltak. Így például nem lenne gazdaságos a mintegy 500 kilométer hosszú második vágány kiépítése a már villamosított vonalakon, hiszen a jelenlegi biztosító berendezések mellett a forgalom zökkenőmentesen bonyolítható. Szakmailag nem megalapozott az a javaslat, hogy a sebesség növelése céljából 60 kilogramm/méteres síneket fektessünk. Műszakilag ez 54, sőt 48 kilogramm/folyóméter nagyságú sínekkel is megoldható, alkalmasak arra, hogy a vonatok 120 kilométer/óra sebességgel haladjanak.
Összefoglalva: az elmondottak alapján kijelenthetem, hogy a vasúti pályák és berendezések mai állapotát ismerjük, és határozottan megfogalmazott tervünk állapotuk megjavítása. Ezért készült el a tízéves vasútfejlesztési terv, ezért veszünk igénybe számos nemzetközi hitelt, ezért tárgyalunk Brüsszellel újabb és újabb EU-támogatások megszerzéséről, és alkalmazunk költségkímélő koncessziós megoldást a villamosításban.
Ugyanakkor úgy vélem, mindazok számára nyilvánvaló, akik az ország helyzetét jól ismerik, hogy több évtizedes lemaradás felszámolása hosszabb időt vesz igénybe. A pályavasút fejlesztési lehetőségei a felvehető hitelek mellett alapvetően függenek a költségvetésben az Országgyűlés által évenként ilyen célra jóváhagyott keretektől. Ezért már most is kérem a tisztelt képviselő urat és az Országgyűlést, hogy annak idején támogassák a kormány ez irányú előterjesztését. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.)
Kérem a képviselő urat és a tisztelt Országgyűlést, hogy a válaszomat elfogadni szíveskedjen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir