DR. MARTONOSI GYÖRGY

Full text search

DR. MARTONOSI GYÖRGY
DR. MARTONOSI GYÖRGY, a területfejlesztési bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A területfejlesztési bizottság október 21-ei ülésén megtárgyalta a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosítására benyújtott T/273. számú törvényjavaslatot.
Magyarországon 1990-ben jöttek létre az önkormányzatok, amelyeknek feladatát képezi többek között a helyi közszolgáltatások biztosítása. E feladat ellátása elengedhetetlenné tette az önkormányzatok önálló gazdálkodási feltételeinek megteremtését. Az alkotmány ennek egyik eszközeként, az önkormányzatok alapjogaként deklarálja a helyi adóztatás jogát. 1997-ben a helyi adók az önkormányzati bevételek több mint 9 százalékát - 111 milliárd forintot - biztosították. Nemzetközi összehasonlításban a helyi adók jellemzően főként az ingatlanokat terhelik, más vagyontárgyak mellett. A vagyonhoz kötődő elvonások főként a vagyonelemek értékén alapulnak. Az ingatlanadók a modern adórendszerekben az összes adóbevételben viszonylag kis súlyt képviselnek.
Hazánkban a vagyonarányos adóztatást a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szabályozza. Ez a törvény rögzíti a telekadó, az építményadó, a magánszemélyek kommunális adója és a magánszemélyek tulajdonában álló üdülőépület hasznos alapterülete után fizetendő idegenforgalmi adó szabályait. Az adót a helyi önkormányzat veti ki és állapítja meg a mentességek, kedvezmények körét is. A helyi adók kivetésénél az önkormányzatnak figyelembe kell vennie a gazdálkodási követelményeket, az adóalanyok teherviselő képességét, valamint a helyi sajátosságokat. Ennek a hármas követelménynek a figyelembevételével kell a törvényi keretek között megállapítani az adó felső mértékét.
Ma az önkormányzatok többsége adóztatja az ingatlanokat, ám szinte kizárólag a magánszemélyek átalányjellegű kommunális adóját alkalmazza. Ez a megoldás nem veszi figyelembe az adótárgy, nevezetesen az ingatlan értékét. Így a vagyonarányos közteherviselés elve ott sem érvényesül maradéktalanul, ahol az önkormányzat felvállalta az ingatlan adóztatását. Jelen törvénymódosítás célja megteremteni az értékarányos ingatlanadóztatás feltételeit és korszerűsíteni a szabályozást. Ennek keretében a javaslat 13-14. §-a szűkíti a kommunális adó kivetésének lehetőségét akkor, amikor kimondja, hogy 2000. január 1-jétől ezt az adófajtát csak a lakásbérleti joggal rendelkező magánszemélyre engedi kivetni.
A törvénymódosítás egy olyan értékelési módszert vezet be, amely megteremti az értékalapú adóztatás feltételeit. Ez az értékelési módszer egyszerűsége folytán tömegesen alkalmazható, és reményeink szerint azzal, hogy az adóalap a valósághoz közel álló értékviszonyokat tükröz, nem keletkeztet majd nagy számban egyedi értékvitákat. Az értékelési eljárás menetét a javaslat rögzíti, és az eljárás végén az egyes ingatlanok közötti értékarányok alakulnak ki, amelyek nyilván nem jelentik az ingatlanok pontos forgalmi értékét, hisz a módszer nem is ezt a célt szolgálja.
A törvénymódosítás kapcsán az értékelési eljárás több szakaszra válik szét. A helyi adókról szóló törvény településszintenként állapítja meg az alsó és felső forgalmiérték-határokat. Az önkormányzat rendeletben állapítja meg az ingatlanok egy négyzetméterére eső átlagos települési értéket, majd az önkormányzat adóhatósága a korrekciós tényezők figyelembevételével megállapítja az ingatlan számított értékét. A törvénymódosítás kapcsán az önkormányzat a szükséges és időigényes helyszíni értékelés és értékbecslés nélkül állapíthatja meg az adó alapjául szolgáló ingatlan számított értékét.
A bizottsági vita során ellenzéki képviselők részéről elhangzott a módosítással kapcsolatban, hogy az úgy növeli meg az építményadó mértékét, hogy az önkormányzatot nem szorítja mértékletességre, amikor az adó mértékét a számított érték 2 százalékában állapítja meg. Elhangzott még, hogy nagyon sok ingatlantulajdonos nem tudja majd kifizetni a megállapított adót, mert esetleg nem rendelkezik megfelelő jövedelemmel. Hangsúlyozni szeretném, hogy az önkormányzatoknak eddig is volt és ez után a módosítás után is lesz lehetőségük arra, hogy az ingatlan alapterülete után adóztassanak, és rendeletben mentességeket és kedvezményeket állapítsanak meg. Ugyanakkor a módosítás tartalmaz olyan rendelkezéseket is, mint például a 11. §, amely az építési tilalom alatt álló telek adókedvezményével foglalkozik, amit át kell gondolni.
Mindezek mellett a területfejlesztési bizottság a törvénymódosítást 13 igen, 8 nem szavazattal, tartózkodás nélkül általános vitára alkalmasnak találta. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(12.00)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir