FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint ahogy Várkonyi képviselőtársam elmondta, valóban nem volt óriási vita a gazdasági bizottságban erről a kérdésről, de nem azért nem volt nagy vita, mert az ellenzéki képviselők egyetértettek vele, hanem azért, mert a különböző álláspontok kirajzolódtak, és úgy éreztük, hogy ezek hosszas megvitatásának különösebben nagy értelme nincs.
Miért nem támogatták az ellenzéki képviselők ezt az előterjesztést? Az előterjesztésnek az a szándéka, hogy a korrigált forgalmi értéken alapuló vagyoni típusú adót ki akarja váltani egy értékalapú adózási formával, és ehhez kapcsolódva 2000-től el kívánja törölni a magánszemélyek kommunális adóját. A bevallott szándék az egyszerűsítés.
Valóban egyszerűsítésre kerül-e itt sor? Véleményünk szerint nem, mert 2000-től olyan formát kíván a kormányzat eltörölni, amit jelenleg 1525 önkormányzat alkalmaz. Miért alkalmazza a 3000 önkormányzatból 1525? Azért, mert ezt a formát tartják a legegyszerűbbnek! Mit kívánnak egyszerűbbé tenni a kormányzati oldal képviselői, illetve a kormány? Egy olyan formát, amit - mint ahogy azt a többségi vélemény hangoztatója is elmondta - jelenleg két önkormányzat alkalmaz. Lehet-e ezt úgy egyszerűbbé tenni, hogy a kettőnél kétezerrel többen alkalmazzák ezt a formát? Véleményünk szerint nem.
Jelenleg az önkormányzatok a kommunális adó mellett az alapterületen alapuló építmény- és telekadót alkalmazzák viszonylag nagy számban: 848 alkalmazza az építmény- és 388 a telekadót. Ha 2000-től mindenképpen egy bonyolultabb formára kell áttérnie az önkormányzatnak, akkor kérdés, hogy a legbonyolultabbat fogja-e választani, vagy az akkor belépő legegyszerűbb formát - hiszen a kommunális adó megszűnik -, ami az alapterületen alapuló építmény- és telekadó lesz majd. Ha a legegyszerűbb formára törekednek az önkormányzatok, akkor bizonyára azt fogják alkalmazni.
A kormány hangoztatja, hogy az önkormányzatok választási lehetősége fennmarad és meglesz. Ennyire egyszerű-e, hogy választhatnak az önkormányzatok? Látszólag igen, mert a törvény ezt biztosítja számukra. Csakhogy - az indoklás szerint - megfogalmazódik az a szándék, hogy a vagyoni típusú adók arányát növelni kell Magyarországon. Úgy tűnik, hogy a vagyoni típusú adók növelésének az egyik formája lehet az, amit a kormányzat most be akar vezetni. Méghozzá olyan forma, amellyel nagyobb pénz szedhető be, mint - mondjuk - a négyzetméteren alapuló építmény- és telekadó esetében.
Az önkormányzatok természetesen választhatnak. De kérdés, hogy milyen lesz a választási lehetőségük. Például választhatnak-e valójában 1999-ben? Véleményünk szerint nem nagyon tudnak majd választani, mert az év utolsó napjaira - pontosabban november közepére - lesz egyértelmű számukra ez a törvény, és igaz, hogy ez egyszerűbb forma, mint a korrigált forgalmi értéken alapuló adó, de azért elég bonyolult ahhoz, hogy 1999-ben várhatóan nem sok önkormányzat fogja ezt választani. A kormányzat persze ösztönözni tudja ezt a választást, hiszen még nem tudjuk, hogy a költségvetésből milyen ellátásban lesz részük az önkormányzatoknak. Ha a helyi adóból vagy gépjárműadóból többet szedhetnek be az önkormányzatok, és kevesebbet fognak kapni a költségvetésből, akkor nem lesz valós választási lehetőségük, hanem rá fognak kényszerülni erre.
S ha ezt mindenképpen alkalmazni fogják az önkormányzatok, akkor nagyon sok érdekes eleme lesz ennek. Például az ingatlanfajták forgalmi értékének meghatározása önmagában is ellentmondásos. A megyék versenyezni fognak, hogy ki a leginkább elmaradott. Véleményem szerint a lakáshoz képest alulértékeltek az üdülők, de felülértékeltek a műhelyek. A rendelők besorolása az irodákkal került egy csoportba, és így az magas értéket képvisel.
Mindezekre tekintettel úgy gondoljuk, hogy ezzel a kérdéssel várni kellett volna, ez egy adóreformba illő csomag lett volna, és ezt akkor kellett volna meglépni. Erre való tekintettel nem tartjuk általános vitára alkalmasnak ezt a tervezetet. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir