JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság a múlt hét szerdán megtartott ülésén tárgyalta meg a T/274. számú törvényjavaslatot, amely a gépjárműadó érvényes törvényét hivatott módosítani. A bizottság az általános vitára való alkalmasságot vizsgálta meg, és 16 igen, 6 tartózkodás mellett ezt a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak minősítette. A vitában elhangzottakról szeretném röviden tájékoztatni a képviselőtársaimat.
A környezetvédelmi szempontok miatti kedvezményeket a bizottság támogatta, azzal a vitában részt vevők egyetértettek. Szintén egyetértés volt az adó megfizetésének évközi keletkeztetésével, illetve évközi megszüntetésével kapcsolatos indítványokat illetően is.
Vita volt viszont az adó mértékében és a bevezetés idejében. Az adó mértékével kapcsolatban az ellenzéki képviselők egyértelműen sokallták az 50 százalékos mértéket. Felhívták a figyelmet arra, hogy igaz, hogy '96. január 1-jétől érvényes az alsó és felső adótétel, ez viszont nem jelenti az adómértéknek a '96-tól való változatlanságát. Tudniillik az eltelt évek során az önkormányzatok saját elhatározásukból az alsó mértéknél magasabb értéket vezethettek be; előfordult olyan, hogy valamelyik önkormányzat '96 óta nem is egyszer, hanem több esetben is emelte már az adótételt. Így az a megközelítés, hogy '96 óta változatlan ez az adótétel, nem igaz. Az 50 százalékos mérték, ha számoljuk az elmúlt időszakban az infláció mértékét, túlzottnak tűnik.
Szintén gondja volt az ellenzéki képviselőknek abban a kérdésben, hogy bevezethető-e még ebben az évben ez a törvény, illetve e törvény alapján a helyi önkormányzatok meg tudják-e hozni a helyi önkormányzati rendeletüket. Különösen gond ez a választás évében. Amikor a helyi önkormányzatok képviselő-testületei most, ezekben a napokban tartják alakuló ülésüket, a helyi adópolitikának a kialakítása most van folyamatban, akkor kell - és az idő rendkívül szorítja őket - december 31-éig helyi rendeletben szabályozni ezt a kérdést, mert ha nem teszik meg ennek a szabályozásnak helyi rendeletbe való beépítését, abban az esetben is az alsó tétel életbe lép, és a törvény biztosítja azt, hogy a központi költségvetés bevétele meglegyen, még annak a rovására is, hogy esetleg a helyi önkormányzat adóbevétele csökken.
Éppen e rendkívül szűk idő miatt aggályosnak tartották ellenzéki képviselők ezt a kérdést, és javaslat hangzott el arra, hogy a törvényjavaslat módosító indítvánnyal ebben az irányban legyen méltányosabb az önkormányzatok felé.
Még egy dologról kell szólni, ami a vitában elhangzott. Kormánypárti és ellenzéki képviselők is kifogásolták, hogy e törvényjavaslat mellett sincs ott az önkormányzati érdek-képviseleti szervek, az önkormányzati szövetségek véleménye.
(11.50)
Tarthatatlannak tartották a képviselők, hogy nem szerezte be a kormány e szövetségek véleményét, és azt a képviselők nem ismerhették meg. Így tulajdonképpen megvalósulhat az, hogy önkormányzatokra nézve hozunk döntést az önkormányzatok véleménye nélkül.
Tisztelt Ház! Az önkormányzati bizottság általános vitára alkalmasnak minősítette a javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir