KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ezt a törvényjavaslatot a bizottság két részletben tárgyalta, illetve két részletben hozta meg a döntését. Én most rendhagyó leszek, és a kisebbségi véleményt egy kormánypárti képviselő véleményére alapozva fogom elmondani.
A bizottsági ülésen a kisgazda alelnök úr a legfontosabb elvárásként fogalmazta meg, hogy a helyi adórendszert a központi adókkal együtt és azok tükrében kell kezelni. Alelnök úr világossá tette a bizottsági ülésen, hogy ezzel a törvénymódosítással, miközben felfogásában egy igazságosabb megoldás irányába mutat, egyidejűleg megvalósul a helyi önkormányzatok gyámság alá helyezése. Erőteljes központi beavatkozás, erőteljes központi vezérlés érvényesül a helyi adók konstrukcióinak módosításával.
Hátrányos, hogy egy önkormányzati képviselő-testületre hárul egészen speciális adójogi kérdések megítélése és rendeletalkotása. Ez mérhetetlenül növeli az önkormányzatok adminisztrációs terhét.
Ez egy olyan vagyoni típusú adó, mondta a kormánypárti alelnök úr, amely hírnöke egy készülő központi ingatlanadónak, úgymond a vagyonadó egyik elemének. Ez a vagyonérték-arányos adóztatás nem számol azzal, hogy tipikusan, meghatározóan a vagyonérték és a jövedelem között semmifajta összefüggés nincs. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Így van!) Rendkívül ellentmondásos, rendkívül veszélyes ebben a helyzetben a törvényben meghatározott korlátok, kedvezmények szabályozása nélkül rászabadítani egy vagyonarányos, értékarányos adóelemet az önkormányzatokra, miközben annak szakmai háttere sem rendezett. Mindez, tisztelt képviselőtársaim, a bizottsági ülésen kormánypárti képviselő alapos, megfontolt véleménye volt. Ez teljes mértékben egybeesett az ellenzéki képviselők véleményével. Ezt a bizottsági ülésen kihangsúlyoztuk.
Nem csoda, hogy a kormánypárti képviselők múlt hét szerdán azt kezdeményezték, hogy az általános vitáról való döntést halasszuk hétfőre. Sajnálatos módon, miközben a kormánypárti alelnök úr szakmailag megalapozottan ilyen véleményt alkotott a törvényjavaslatról, hétfőn a bizottság többsége általános vitára alkalmasnak tartotta ezt a törvényjavaslatot. Mi, az ellenzékiek - egyetértve az alelnök úr megalapozott szakmai véleményével - hétfőn nem tartottuk alkalmasnak, de szerdán sem tartottuk volna alkalmasnak ezt a törvényjavaslatot általános vitára.
Persze azon túl, hogy a kormánypárti alelnök úr ilyen véleményt alkotott, és ezt mi természetesen elfogadtuk a bizottsági ülésen, mi ellenzéki képviselők is a vitában rámutattunk a törvényjavaslatnak egyéb gyenge pontjaira. Ezek közül csak kettőt szeretnék most itt, a plenáris ülésen megemlíteni. Egyrészt: a központi adók csökkentése nélkül a helyi adók növelése nem javít a helyzeten. Hallhattuk, hogy a személyi jövedelemadó-terhelés átlagosan hogyan, milyen módon változik, tehát nem a csökkenés, hanem a növekedés irányába mutat. Éppen ezért ilyen helyiadó-törvényjavaslatot benyújtani, megítélésünk szerint, nem lehet és felelőtlen dolog. A másik gyenge pontja ennek a törvényjavaslatnak, hogy nem valósítja meg a nem aktívan használt tőke valódi adóztatását.
Tisztelt Képviselőtársaim! Lehetne még sorolni a gyenge pontjait a törvényjavaslatnak. Mind a szabaddemokrata, mind a szocialista képviselők ezt a törvényjavaslatot nem tartották általános vitára alkalmasnak.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiból.)
(11.20)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir