KISS ANDOR

Full text search

KISS ANDOR
KISS ANDOR, a MIÉP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Igazság és Élet Pártja második vezérszónokaként a gépjárműadóról szerettem volna szólni, de azt hiszem, ezt elhalasztom a délutáni tárgyalásra, inkább a helyi adóval kapcsolatban fűznék még egy-két kiegészítést Balczó Zoltán elhangzott értékeléséhez.
Egyetlenegy dologról nem hallottunk még ebben a Házban: ha ilyen mértékű helyi adókat kivetnek az önkormányzatok, milyen kedvezményeket nyújtanak esetleg a területükön élő polgároknak? Ez a bizonyos szorzószámos fölszorzás az ingatlanérték megállapításánál az egyik oldalról elvileg támogatható, mert nyilvánvalóan minél nagyobb értékű egy ingatlan, annál nagyobb adó terheli, tehát egy vagyonarányos adónak felel meg. A másik oldalról viszont sújtja azokat a polgárokat, akik magasabb értéket invesztálnak akár a lakó-, akár a telekingatlanjukba. Képzeljük el, hogy valakinek vidéken van egy hatalmas szép telke, amit szeretne közművesíteni, bevezetni rá a villanyt, a vizet, a gázt, esetleg a telefont. Mindezekért közművenként súlyos tízezer vagy százezer forintokat kifizethet közműfejlesztési hozzájárulásként, lakossági hozzájárulásként vagy társulati díjként, emellett természetesen megnövekszik az ingatlan értéke, és mit kap ezért cserébe: 20-30 százalékkal nagyobb adót is fizethet érte. Hogy lesz érdekelt akkor ez a bizonyos polgár abban, hogy nagyobb értékűvé tegye az ingatlanát? Sehogy!
Erre voltak megfelelő adókedvezmények, amelyeket az előző kormány szépen lassan és fokozatosan megszüntetgetett. A magam részéről vártam ebben az előterjesztésben, hogy ezek a kedvezmények visszakerülnek, és ugyanúgy preferálni fogják adókedvezménnyel ezeket a közműfejlesztési beruházásokat. Valamikor, aki bevezette a csatornát, öt évre helyiadó-mentességet élvezett a csatornamű társulati hozzájárulás mínusz 15 százalékkal csökkentett részére. Ugyanígy megkapta ezt a gázra, a telefonra, tehát elérhette, hogy három közműberuházásnál akár 15 évre is helyiadó-kedvezményt kapott, ami valóban érdekeltté tette abban, hogy az ingatlan értékét megnövelje. Ebben az esetben viszont sújtja a magasabb adó azt a polgárt, aki ezt megteszi.
Az adókedvezmények másik formája - nyilván lehet, hogy talán azért is kell ennyire megemelni ezeket az adókat, hogy az esetlegesen betelepülő külföldi multiknak legyen miből adókedvezményt kapni bizonyos beruházásaikhoz bizonyos városokban. Ezeket ismerjük, a Magyar Igazság és Élet Pártjának teljesen általános véleménye, hogy nem szabad megkülönböztetni ezeket az idegen külföldi vállalkozókat különböző helyi adókedvezményekkel.
Valamikor szeptember középén frakcióvezetőnk egy napirend előtti felszólalásban szóvá tette, hogy nagyon kevesen jelentkeztek polgármesternek, egy héttel a választások előtt gyakorlatilag a települések felében még nem volt polgármester, és nagyon sok képviselőjelölt is hiányzott. Ők már valamit valószínűleg sejtettek, mert ilyen körülmények között nem nagyon akarták vállalni az újabb négyéves önkormányzati választási ciklust. Én is beszélgettem néhány polgármesterrel, akit időközben megválasztottak, sajnos mindegyik arról panaszkodott, hogyha a központi támogatások egyre csökkennek a részükre, a bevételeiket helyi adókból saját maguknak kell pótolni, akkor bizony a lakosság szembe fog velük fordulni, és az remélhetőleg nem történik meg, bár ez is bekövetkezhet, hogy elzavarják őket.
Ezért kicsit kiegészítve Balczó Zoltán úr hozzászólását, a Magyar Igazság és Élet Pártja nem tudja ezt támogatni. És hogy egy kicsit másik képviselőtársamra, Rozgonyi Ernőre is visszautaljak, aki azt a kérdést tette föl az előző törvényjavaslatnál, hogy: Samu, mi akarsz lenni Magyarországon, ha nagy leszel? - multimilliomos; eddig stimmel Magyarországon, hogy kevesebb szja-t fizessen, de természetesen egy olyan nagyvárosban, ahol sok az iparűzési adóbevétel és kevés helyi adót kell fizetni.
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir