VÉGH LÁSZLÓ

Full text search

VÉGH LÁSZLÓ
VÉGH LÁSZLÓ, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 1998. október 21-ei ülésén megtárgyalta a kormány által benyújtott T/274. számú törvényjavaslatot, amely a gépjármű adózásáról szóló 1991. évi LXXXII. törvény módosítását kezdeményezi. A módosító javaslat három fontos kérdéskörére szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét.
A gépjárműadó változásának egyik indoka az, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásig el kell érnünk, hogy ez az adónem is megfeleljen az Európai Unió direktívájának. Ezt a célt, illetve mértéket folyamatosan kell elérni annak érdekében, hogy ez ne okozzon hirtelen nagy terheket. Az alsó és a felső határ módosítása azért is indokolt, hogy mind az önkormányzatok, mind az Útalap bővülő forrásokhoz jusson.
A jelenlegi szabályozás szerint az adóalanyiság meghatározásánál lényeges kérdés az, hogy kinek a birtokában volt a gépjármű az adóév január hónapjának első napján. A módosító javaslat második lényeges eleme az, hogy ezen változtatni kíván, és a tulajdonosváltozást követő hónap első napjától az adó megfizetését is az új tulajdonos kötelezettségévé teszi.
A harmadik változás a kedvezményekre vonatkozik. A javaslat lényege az, hogy az adókedvezmény illesse meg azt a gépjármű-tulajdonost, aki olyan gépjárművet üzemeltet, amelyik megfelel a szigorú környezetvédelmi előírásoknak, függetlenül a gépjármű fajtájától.
A fenti módosító javaslatokat a gazdasági bizottság megtárgyalta, és 12:6 arányú többséggel elfogadta, valamint általános vitára alkalmasnak találta. Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir