KATONA KÁLMÁN

Full text search

KATONA KÁLMÁN
KATONA KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A több mint 120 éves múltra visszatekintő és jelenleg közel 190 tagországot magában foglaló Egyetemes Postaegyesületnek Magyarország alapító tagja. E nemzetközi szervezet tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a tagországok az azonos jellegű postaküldemények felvételét, továbbítását és kézbesítését ugyanolyan előírások mellett végezzék. Így érhető el, hogy a posta a világ bármely országába megbízhatóan juttassa el a címzettekhez a küldeményeket.
A postai szolgáltatók működését érintő átfogó szabályozás 1964-ben az egyesület új alapokmányának elfogadásával született meg, ennek további módosításait pedig pótjegyzőkönyvekben rögzítették. A tisztelt Ház előtt levő 5. számú pótjegyzőkönyv szerint megváltozott a postaegyesület szervezete, a korábbi végrehajtó tanács helyett két kongresszus között az egyesület működésének folyamatosságáról az igazgatótanács gondoskodik. Új elnevezésű szervezet, a postaforgalmi tanács foglalkozik a postaszolgálatot érintő ügyekkel.
Az említett szervezeteknél nemcsak elnevezésbeli, hanem működési, hatásköri változások is bekövetkeztek. Módosultak a postaegyesület okiratainak aláírására, hitelesítésére vonatkozó rendelkezések, a kongresszus által kidolgozott okiratokat a tagországok meghatalmazottai írják alá, a végrehajtási szabályokat a postaforgalmi tanács elnöke és főtitkára hitelesíti. A tagországoknak lehetőségük nyílik szűkebb körű postai egyesületek létesítésére, a nemzetközi postaszolgálatra vonatkozó különmegállapodásaik azonban az egyesület okirataiban foglaltakhoz képest nem tartalmazhatnak az ügyfelekre nézve kedvezőtlenebb rendelkezéseket.
Tisztelt Országgyűlés! Az Egyetemes Postaegyesület XXI. kongresszusán a magyar kormányküldöttség által aláírt 5. számú pótjegyzőkönyvet ez év márciusában az Országgyűlés határozatával már megerősítette, ezt követően a Magyar Köztársaság berni nagykövetsége a megerősítő okiratot letétbe helyezte. Ezzel megteremtődött a feltétele annak, hogy a kihirdetés iránt intézkedjünk.
Jogrendünk szerint az Országgyűlés által megerősített nemzetközi szerződéseket törvénnyel kell kihirdetni. Kérem ezért a tisztelt Házat, hogy az erre vonatkozó törvényjavaslatunkat támogatni szíveskedjék.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir