BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Ismeretes, hogy a szociális ellátásról és a szociális igazgatásról szóló '93. évi III. törvény szabályozza a közgyógyellátásra való jogosultság feltételrendszerét. Bár a helyi önkormányzatok rendeleteikben kedvezőbb feltételek mellett is kiadhatják a közgyógyellátásra jogosító igazolványt, főszabályként azonban az egy főre jutó öregséginyugdíj-minimumhoz köti a törvény a jogosultságot, amennyiben a havi gyógyszerköltség meghaladja ennek az összegnek a 10 százalékát.
Ismeretes az is, hogy a kormány differenciált nyugdíjemelést tervezett el, amivel a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők jól járhatnának.
(16.50)
Mindannyian hallottuk a miniszterelnök bejelentését, hogy ezen a szinten, tehát a 13 700 forintos szinten átlagosan 25 százalékos emelést terveznek. Aggodalomra ad azonban okot, hogy máris nyilvánosságra kerültek azok a nyilatkozatok, amelyek szerint az öregségi nyugdíjminimum mértékét jogi értelemben csak 12 százalékkal megemelt szinten határoznák meg. Ez azzal a következménnyel járna, hogy sokan elveszítenék a közgyógyellátásra való jogosultságukat, jelentősen szűkülne az ellátásra jogosultak köre. Ez azért is meglepő, mert az előző parlamenti ciklusban ellenzéki képviselők éppen ezzel ellentétes értelmű javaslatot nyújtottak be a jogosultak körének bővítésére, az alanyi jogon közgyógyellátásban részesülők körének szélesítésére.
Kérdezem tehát a miniszter urat, hogy a kormány miért akarja szigorítani a közgyógyellátásra való jogosultság feltételeit. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir