HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Ha egy mondattal válaszolnék, azt kellene mondanom, hogy a kormány a közgyógyellátás rendszerének jogosultsági feltételeiben semmilyen változtatást nem tervez a jövő év elejétől. Engedjen meg azonban egy rövid szakmai, illetve politikai választ!
A törvény a közgyógyellátásra való jogosultakat három csoportra osztja. Az első csoport alanyi jogon veszi igénybe az ellátást, ez az ellátottak 50 százalékát teszi ki. A második csoport - az ön által is említett önkormányzati rendeletben szabályozott feltételek szerint - méltányossági alapon közgyógyellátott, ez az ellátottak 30 százalékát jelenti. Marad végül az a 20 százalék, amiről ön beszélt, akik normatív alapú közgyógyellátásban részesülnek. Ezeknek egy részét, mondjuk, 30 százalékát érinti a változás, tehát a közgyógyellátottaknak körülbelül 6 százaléka az, akikre vonatkozóan ön a kérdését feltette. Természetesen nem bagatellizálni szeretném a kérdését, hanem érzékeltetni, hogy nem az igazi problémához nyúlt - pedig van igazi probléma a közgyógyellátásban. Mi ez?
Valóban szeretnénk - ha nem is az év elejétől, de később mindenképpen - áttekinteni a közgyógyellátás rendszerét, méghozzá úgy, hogy az ténylegesen segítsen a rászorulóknak, de egyúttal megakadályozza a visszaéléseket. Abban az országban, amely a kiskapuk országa, és ahol ezeken a kiskapukon keresztül igen nagy forgalom bonyolódik, szükséges, hogy a forgalmat áttereljük a főkapuk felé.
Két problémát említenék a közgyógyellátással kapcsolatban: nem fix összeghez kell kötni, mert az merev szabályozás, hanem százalékos szabályozásra van szükség. Ezenkívül a felső határt be kell zárnunk, hogy éppen a közgyógyellátás kapcsán megszüntessük a kereskedést. A közgyógyellátást a betegség miatt szükséges mértékéig kell biztosítanunk.
Tehát a jövő év folyamán szándékunkban áll áttekinteni a rendszert, úgy, hogy igazságossá tegyük, minden rászoruló segítséget kapjon, és megakadályozzuk a visszaélést. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir