DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! "Az ésszerűsítés ésszerűségéről; avagy volt-e értelme az egészségügyben a kórházi ágyszámcsökkentéseknek" - ez az a cím, amely... (Közbeszólások: Nem lehet hallani! - Zaj. - A képviselő megkocogtatja a mikrofonját.) "Az ésszerűsítés ésszerűségéről; avagy volt-e értelme az egészségügyben a kórházi ágyszámcsökkentéseknek" - ez az a cím, amelyet az interpellációnak adtunk. Nem tudom, most lehet-e hallani, amit mondok. (Közbeszólások: Lehet!) Köszönöm.
A közelmúlt dicstelen fejezetének egyik nagyon vitatott eleme volt a Bokros-csomaghoz kapcsolódó egészségügyi - idézőjelben - "átszervezés". Emlékezetes, hogy a takarékoskodás jelszavával országszerte leépítésekre, kórházbezárásokra került sor. Az ágyszámleépítés indokait annak idején is sokan vitatták. Önmagában már akkor is irracionálisnak tűnt, hogy az ágyszám - amely nem mérőszám - volt a hivatkozási alap és a cél a kórházi férőhelyek és az ehhez kapcsolódó létszámok csökkentésénél. A pénzügyi források szűkítése azzal járt, hogy a nemzeti össztermék felhasználásában kivívott 8 százalékos részesedése az egészségügynek mindössze 6 százalékra csökkent. Ez a gyakorlatban a források egynegyedének elvonását jelentette, és az ellátás színvonalának csökkenése mellett kórházi csődök sorozatát idézte elő. Az a kérdés is felmerülhet, hogy vajon nem került-e többe a leves, mint a hús. Ezen csődöknek a kezelése vajon milyen többlet-erőfeszítést igényelt pénzügyi vonalon?
A sorozatos elbocsátások sok vidéki városban - ahol nemritkán a kórház volt a legnagyobb munkáltató - nemcsak emberi sorsok tragikus fordulatát jelentették, de a helyi munkanélküliséget is nagymértékben növelték. Jó pár kisebb kórház a négy alapszakmára redukálódva vegetál azóta is. Mindezen leépítések olyan időszakban történtek, amikor a lakosság egészségi állapotának romlása, a magas halálozási arányszám egyébként is sötétre festi a hátteret.
Irracionalitás vagy ésszerűség-e a fő motívum? Volt-e értelme az egészségügyben a kórházi ágyszámcsökkentéseknek, az elbocsátásoknak vagy sem? Erre a kérdésre várjuk a választ.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti sorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir