FRANCZ REZSŐ

Full text search

FRANCZ REZSŐ
FRANCZ REZSŐ (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Bár eredetileg a kérdést Torgyán miniszter úrnak szántam, de nyilván egy húron pendülnek (Derültség.), így elfogadható választ tudok kapni, legalábbis ebben reménykedem.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ön és a minisztere gyakran téveszti össze a kormánytagként betöltött szerepét a Kisgazdapárt különböző funkcióiban tett megnyilatkozásaikkal. Amikor a működő mezőgazdasági szövetkezeteket és azok vezetőit elítélő, sértően általánosító, sommás ítéleteiket harsogják, nem gondoltak arra, hogy felelős miniszterként vagy államtitkárként az ország, a vidék érdekeit kellene szem előtt tartaniuk, és nem a szűk pártérdekek képviseletében megnyilvánulni úgy, mint pártjuk gyűlésein szoktak.
A szeptember 21-én megjelent Népszavából idézem Torgyán miniszter urat, ebből emelek ki pár sort: "A kommunizmus kiszolgálói ugyanis gyakorlatilag megkaparintották a termelőszövetkezet egész vagyonát, megkaparintottak mindent, sok ezer hektár felett rendelkeznek, és most azt harsogják, hogy ők is kapjanak támogatást. Én viszont nem vagyok hajlandó ugyanolyan segítséget adni a kifosztóknak, mint a kifosztottaknak." - mondta a miniszter úr. (Taps a kormánypártok soraiból.) Kérem az időt beszámítani, elnök úr!
Tisztelt Államtitkár Úr! Akik a szövetkezetet kifosztották, vagyonukat megkaparintották, lehet, hogy a kommunizmust is kiszolgálták, de biztosíthatom önt, azok ma többnyire az önök hívei. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Bizony! Így van! - Taps az MSZP padsoraiból.) A mai mezőgazdasági szövetkezetek a kistulajdonosok önkéntes szövetségén alapulnak, ők nem fosztottak ki senkit, és az ő tulajdonukat is megilleti a legalapvetőbb polgári jog, a tulajdon sérthetetlensége. Ön hogy vélekedik, államtitkár úr: a szövetkezet vagyonát akkor a legkönnyebb megkaparintani, amikor jogszabályi kényszer következtében szétszedik a szövetkezetet, vagy amikor csődeljárásra kerül sor, mert gazdaságilag ellehetetlenül?
Államtitkár úr, kérem, nyugtasson meg: ugye ön, önök nem kívánnak élni ilyen eszközökkel a szövetkezetekkel szemben?! Érdeklődéssel várom válaszát. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir