DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nyilván ön is emlékszik Orwell Állatfarmjának arra a mozzanatára, amikor a disznók terrorjától akkor már megfélemlített állatok görcsösen skandálják, hogy "négy láb jó, két láb rossz". Őszintén szólva, az utóbbi hónapok során így vagyok azzal, amikor az "állam" és az "államosítás" a történelmi "rossz" szinonimájává válik, teljesen függetlenül attól, hogy milyen konkrét esetről van szó, illetve hogy mindaz, ami nem állami, automatikusan a történelmi "jó" apoteózisát jelenti.
Ezt csak azért mondtam el, mert amikor ön is államosításról beszél, akkor tulajdonképpen az a furcsa helyzet alakul ki, hogy ezzel kétségbe vonatik egy legitim kormánynak az a lehetősége - ami ebben az esetben, azt gondolom, kötelesség is -, hogy beavatkozzon és saját felügyelete alá vonjon olyan valóban - s ebben teljesen egyetértünk - rendkívüli jelentőségű államháztartási alrendszert, amelynek delegálásának konkrét módját az Alkotmánybíróság is alkotmányellenesnek minősítette, és amelynek működése - az Országgyűlés határozata szerint is - bizonyíthatóan gondatlan és több esetben kifejezetten törvénysértő volt. A magyar közvélemény döntő többsége ezt a folyamatot egyértelműen kedvezően fogadta, és azt hiszem, a kormány akkor járt volna el felelőtlenül, ha erre a folyamatra nem kerül sor.
Az is teljesen természetes, hogy ez mindenképpen - s ezt a kormány deklarálta is - átmeneti állapot, hiszen arról van szó, hogy ha egyszer egyértelműen bebizonyosodott - s azt gondolom, bebizonyosodott -, hogy az önkormányzatnak az a módja, az a konkrét konstrukciója, amely az előző években létezett, semmiképpen nem tette jobbá és alkalmassá ezeknek a hatalmas, a társadalom működése szempontjából valóban a legjelentősebb pénztömböknek a működését, akkor itt valami másfajta konstrukció kidolgozására van szükség. S valóban úgy van, ahhoz, hogy ennek a rendszernek az új konstrukciója felelősen kialakuljon, ezeknek a reformoknak a kidolgozásához időre van szükség.
Ön azt mondja, hogy az utóbbi hetek során keveset lehetett hallani ezekről a reformfolyamatokról. Lehet, hogy a kormány kommunikációs hibát követ el, amikor nem hozza minden héten vagy ha úgy tetszik, minden nap nyilvánosságra ennek a reformfolyamatnak a különböző mozzanatait. De mindenféle irónia nélkül szeretném megnyugtatni képviselő urat, hogy ez a reformfolyamat egyértelműen zajlik.
A társadalombiztosítás kormányzati felügyelete alá vonása óta - minden túlzás nélkül állíthatom - több és fontosabb dolog történt a biztosítottak érdekében, mint az előző évek során összességében. Először is elkészült - és ez nagyon lényeges - a társadalombiztosítási alapok valóságos anyagi helyzetét tükröző leltár, és ennek során bizony kiderült, hogy a társadalombiztosítás költségvetési bevételi oldalát az előző kormány irreálisan magasra tervezte, a kiadásokra viszont a szükségesnél sokkal kevesebb összeget biztosított. Kiderült így aztán, hogy az alapok várható hiánya az év végéig elérheti a 100 milliárd forintot. Kiderült, hogy a hiány tetemes részét - a tervezési hibákon túl - az okozta, hogy a nyugdíjreform várható hatásait az előző kormány megalapozatlanul mérte fel.
Ön ugyan azt említette, hogy veszélyes kommentárok hangzanak el a nyugdíjreformról, de szerintem sokkal veszélyesebb az a tény, hogy most már egyértelműen rekonstruálható, hogy bizony számos nagyon felelőtlen mozzanat került bele ebbe a reformba, hiszen azt, hogy ekkora deficit alakul ki, többé-kevésbé előre lehetett nem is csak sejteni, de tudni is. Ennek következtében legalább akkora veszélyt jelentett és jelent ma is az a felelőtlenség, amely az akkoriban az MSZP-n belül is dúló belső viták, valamint az akkori ellenzék szakszerű kritikáinak elfojtásán alapult.
(8.40)
(Mádai Pétert a jegyzői székben dr. Világosi Gábor váltja fel.)
Ez a folyamat valóban aggasztó tendenciákat jelez, és a kormánynak nyilván közbe kell avatkoznia, amikor például azt tapasztalja, hogy a járulékbehajtás az előirányzott összegnek mindössze 26 százalékát tette ki az első félévben. A járulékbehajtás hatékonyságának növelése érdekében így a jövőben az APEH-hoz átkerülnek az ezzel kapcsolatos feladatok, amelynek következtében a társadalombiztosítási igazgatásban igen jelentős létszám- és költségcsökkenés tapasztalható; ugyanígy körülbelül hetven esetben találtunk olyan ügyet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amikor több milliárdos veszteséget okozó (Az elnök ismét csenget.) ügyben jártunk el. Ha...

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir