DR. KOLESZÁR LAJOS

Full text search

DR. KOLESZÁR LAJOS
DR. KOLESZÁR LAJOS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az késztetett napirend előtti szólásra, hogy amióta a kormány létrejötte előtt képviselői indítvánnyal a Fidesz és koalíciós partnerei megszüntették a társadalombiztosítási önkormányzatokat, folyamatosan ritkulnak azok a megnyilvánulások, amelyekből következtetni lehetne a kormány szándékaira. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak és a társadalombiztosítás szerveinek állami felügyeletéről szóló 1998. évi XXXIX. törvény a meglehetősen elnagyolt kodifikációs munkák befejezésére kilencven napot adott a kormánynak, vagyis arra kötelezte, hogy e határidőn belül nyújtsa be a törvény végrehajtásához szükséges további javaslatokat.
A kilencven nap eltelt, de a törvényjavaslatokat a kormány nem terjesztette az Országgyűlés elé. A késedelem semmivel sem indokolható, legfőképpen azért, mert ezt a határidőt a kormány nem örökölte, hanem saját parlamenti többsége állapította meg. Őszintén remélem, hogy a kamaszos dühvel és daccal áthajszolt törvényben megállapított határidő nem osztozik a Fidesz választási ígéretei többségével. Ha a jövőben arra kell felkészülnünk és berendezkednünk, hogy a törvényben megállapított határidőket a kormány nem fogja tiszteletben tartani és nem teljesíti, akkor úgy vélem, súlyosan csorbulhat a parlamenti döntésekbe vetett bizalom.
Kötelezettségeinek teljesítése helyett a kormány méltatlan számháborúba kezdett a nyugdíjasokkal, veszélyes kommentárok hangzottak el a nyugdíjreformról. Ugyanakkor alig tapasztalhattuk jelét a beígért reformok megkezdésének.
Szeptember 4-én - hosszas kérlelés után - Selmeczi Gabriella politikai államtitkár asszony megjelent az egészségügyi és szociális bizottság előtt. Tájékoztatásában több kérdésben is olyan nyilatkozatot tett, hogy folynak az értékelések, egyes területeken már komoly előrehaladás van. Szavai szerint elképzelni sem tudja, hogy a koncepció kidolgozása előtt a vagyonról bármilyen döntés szülessék. A koncepció lényege az volt, hogy nem eladni kell a vagyont, hanem befektetni, és a hozamot a társadalombiztosítási ellátások finanszírozására kell felhasználni. A kormány tényleges szándékait azonban sokkal inkább jelzik azok az információk, miszerint a teljes tb-vagyon értékesítése van napirenden, elsősorban a hiányok fedezetére.
Miután hivatalos megnyilvánulások ez ügyben még nem történtek, így elképzelni sem tudjuk, hogy a két biztosítási ág céljait szolgáló 53 milliárd forint vagyon legnagyobb részét kitevő részvénycsomag értékesítése mennyiben fog társadalombiztosítási és mennyiben más érdekeket szolgálni. Államtitkár asszony azóta elhíresült mondása - hogy jövőre a nyugdíjasok több kenyeret vehetnek - megpróbálta a miniszterelnök úr nyilatkozataihoz illeszkedve sikerként eladni azt, hogy a törvényben rögzített garanciák ellenére a nyugdíjasok nem kapják meg az őket megillető mértékű emelést. Számtalan variációban kísérelték meg elfogadtatni ezt a lehetetlen álláspontot.
Tisztelt Képviselőtársaim! A fő kérdésekről kevés szó esik. A kormány szándékosan összesűrítette a törvénykezésre rendelkezésre álló időt, így ez év végéig a központi költségvetés mellett meg kellene szülessen a nyugdíj- és az egészségbiztosítás jövő évi költségvetése is. Ezek a törvényjavaslatok ismeretlenek előttünk. Aggodalmunkat tovább növeli, hogy az egészségügy jövő évi működéséhez nélkülözhetetlen érdekegyeztetések még meg sem kezdődtek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem tudja megkezdeni a gyógyszerártárgyalásokat, az önkormányzatok még mindig nem tudják, hogy az egészségügyi és szociális területen mire számíthatnak.
Amiről a tb-vel kapcsolatosan tudunk, az nincs összhangban az e kérdésben 1991-ben hozott országgyűlési határozattal, hatályos törvényeket sért, a kormányprogrammal ellentétes, átgondolatlanul ütközik az európai integrációs törekvésekkel. Meglévő jogintézményeink lerombolásában és hiteltelenné tételében a kormány már bizonyította képességeit. Nem azt kérjük számon, hogy az elmúlt száz nap alatt miért nem oldotta meg az összes problémát, hanem azt, hogy miért nem biztosítja a kormány a szakmai munkát és az érdekképviseletekkel történő párbeszéd folyamatosságát.
Tisztelt Képviselőtársaim! A társadalombiztosítás 10 millió magyar állampolgár ügye, és senki sincs felhatalmazva arra, hogy bármi módon veszélyeztesse folyamatos működését. Őszintén reméljük, hogy a megkezdett reformok folytatása nem várat magára túl sokáig, és reméljük, hogy a kormány komolyan veszi mind az állampolgárok, mind pedig az Országgyűlés tekintetében saját alkotmányos kötelezettségeit.
Köszönöm a szót. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir