DR. POKOL BÉLA

Full text search

DR. POKOL BÉLA
DR. POKOL BÉLA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt napokban ismertté vált a kormány törvényjavaslata a büntetőjogi szabályok és a büntetőeljárás módosításáról. A sajtóban és a médiában már kialakult a vita a tervezett módosításokról, és ez szükségessé teszi, hogy már e javaslatok országgyűlési vitájának megkezdése előtt ismertessük a nyilvánossággal a Független Kisgazdapárt álláspontját a módosítás tervezett irányáról.
A mai napirend előtti felszólalásomban annak a módosításnak a fontosságát szeretném kiemelni, amely az ítélkezési gyakorlatot a súlyosabb bűncselekmények esetén a hosszabb szabadságvesztések kiszabása felé kívánja ösztönözni. Ebbe az irányba mutat a középérték általános elvi emelése a büntetési tételek keretei között, és ez a mai bírói gyakorlatot, amely inkább az alsó határt lefelé átlépve alakult ki, radikálisan meg fogja változtatni. De ugyanígy egy sor büntetőjogi tényállás magasabb büntetési tétele, fenyegetése is ebbe a törekvésbe illik bele; például a prostitúcióra kényszerítés, amit ma a kerítés tényállásának minősített esetenként csak kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget a Btk., életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető lesz, ha azt bűnszervezet tagjaként követik el.
A Független Kisgazdapárt a legteljesebb mértékben támogatja a kormánynak ezt a büntetőpolitikai törekvését, és ezt az álláspontunkat az új kormánykoalíció társadalmi bázisának, ennek nagy részének élethelyzetére alapozzuk. Ugyanis mint a választási statisztikai adatok mutatják, a mostani polgári-nemzeti kormánykoalíció bázisa sokkal inkább a szegényebb társadalmi rétegekre épül, mint az a korábbi, szociálliberális bázisra épülő kormánykoalíciónál volt látható.
A Független Kisgazdapárt pedig különösképpen a szegényebb társadalmi rétegek és a kisemberek szószólójának szerepét vállalta fel az elmúlt években. Ezekben a néprétegekben pedig - amelyek jórészt a bűnözéstől jobban sújtott kerületekben és lakóhelyeken laknak, és mindennapi életükben a bűnözőknek kitett helyzetüktől jobban szenvednek, mint az elit lakónegyedek lakói - nem "primitív bosszúvágyat" jelent, ha a bűnözők hosszabb, hosszú börtönbüntetéséért szállnak síkra. Én úgy gondolom, hogy csak a jobb módban élő társadalmi rétegek között kap nagyobb visszhangot az a liberális ideológia, amely megvetően szól a törvény és a rend iránti nosztalgiáról, és lelkesen kiáll a toleráns büntetési rendszerért, lehetőleg mellőzve a szabadságvesztések kiszabását, vagy minél nagyobb számban felfüggeszti ezeket, jelképessé igyekszik tenni az ilyen büntetéseket.
Nekem erről a beállítódásról Joseph Heller egyik elbeszélése jut mindig eszembe a New York-i entellektüelről, aki lelkesen járt tüntetni a fekete gyerekek fehérekkel való közös iskoláztatásáért, és még a rendőrökkel megverettetését is örömmel vállalja, sőt keresi az ilyen alkalmakat, de hazatérve fő gondja arra irányul, hogy gyerekét elit iskolába juttassa be, ahol aztán egyetlen fekete gyerekkel sem fog együtt tanulni.
Nem vitás, hogy a hazai médiában is jóval erősebb a hangjuk azoknak a véleményformáló rétegeknek, amelyek rendszerint elit kerületekben és védettebb lakóépületekben élnek, és hajlamosak populizmussal vádolni a keményebb büntetőpolitikát zászlójukra író politikai erőket. De a Független Kisgazdapártnak és az új kormánykoalíciónak kötelessége, hogy a szűk elit csoportok véleményével szemben a 10 millió állampolgár tömegvéleményét igyekezzék kormánypolitikává emelni. Ezért kell érvelni, hogy a visszaeső bűnözésre ráállt néhány tízezer konok bűnözőt lehetőleg hosszú időre szigeteljük el a börtönökben és a fegyházakban.
Ennek érdekében léptünk érintkezésbe az elmúlt napokban az Igazságügyi Minisztériummal, és a következetesség érdekében néhány további súlyosbításra tettünk javaslatot a minisztérium felé. Ilyen módosítás lenne, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés körében az el nem évülő bűncselekmények közé tartozók esetében 30 évben szabnánk meg a feltételes szabadlábra helyezés legkorábbi időpontját. Ezekben az esetekben rendszerint halálbüntetés kiszabásának lenne helye, és ennek hiányában legalább mint ennek maradéka lenne hatásos a maihoz képest lényegesen hosszabb büntetés, amit javasoltunk a minisztériumnak. Ugyanígy javasoltuk az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy a tárgyalásról lemondás esetén az enyhébb szabadságbüntetés, amit a szociálliberális kormánytöbbség fogadott el az elmúlt évben, legalább ne legyen felfüggeszthető. E módosítás nélkül ugyanis 2000. január 1-jétől, amikor hatályba lépnek ezek a rendelkezések, a ma végrehajtható szabadságvesztésre ítéltek igen nagy része szabadlábon maradna.
A minisztérium pozitív válaszokat adott e módosító javaslatainkra, és bízunk abban, hogy az országgyűlési többség akaratával törvényerőre emelkednek ezek. E módosító javaslatok a kormány eredeti javaslatával együtt a magyar társadalom biztonságát nagymértékben növelni tudják, és a bűnözők nagyobb tömegét hosszabb időre el tudjuk szigetelni a társadalomtól. Ez azonban megköveteli a börtönférőhelyek radikális emelését, hisz már ma is 13 ezer (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) elítélt jut tíz és fél ezer férőhelyre. Úgyhogy a költségvetésben támogatni fogjuk, bízunk benne, hogy nagyobb összegek jutnak az igazságügyi tárcának, és mi minden támogatást (Az elnök ismét jelez.) meg kívánunk adni a tárcának ehhez.
Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)
(8.30)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir